Kauneima maakodu omanik kulutas auhinnaraha heategevuseks (3)

Kauneima maakodu omanik kulutas auhinnaraha heategevuseks

 

Ajakirja Kodukiri konkursi kaunima maakodu tiitli pälvinud Valjala valla Turja küla Kuuse talu perenaine Kaja Mäerand otsustas oma auhinnaraha eest teha kingitusi Saaremaa üksikvanemate lastele.

Läinud pühapäeval sõitiski Kaja koos sõbranna Ave ning Kuressaare linnavalitsuse lastekaitsespetsialisti Helle Kahmiga Kuressaarde, Tiirimetsa ja Nasvale, et viia rõõmu neile lastele, kellel elus nii hästi läinud ei ole.

“Vastuvõtt oli just laste poolt väga hea, nad olid väga õnnelikud,” rääkis Kaja, lisades, et alguses oli nii mõnigi lapsevanem tulijaid umbusklikult piielnud, sest sotsiaaltöötaja õuele ilmumine ei tähenda mitte alati nende jaoks head.

“Minul tekkis aga mõnes kodus tahtmine neid lapsi veel aidata,” sõnas Kaja, mainides, et temaga kaasas olnud sõbranna Avel oli tol päeval, mil nad kingitusi jagamas käisid sünnipäev, ning Ave olnud väga veendunud, et laste juures käik oli talle parim sünnipäevakingitus.

Üksikvanemad on Kajal hingel olnud pikka aega, sest on ta ju ka oma lapsed, kes praegu juba 15- ja 18-aastased, pidanud ise üles kasvatama. “Olin 20-aastane, kui emigreerusin kahekuuse lapsega ning olime üksi võõras tundmatus riigis,” rääkis Kaja. “Ma tean, mida tähendab olla rahata, dokumentideta, tööta ning samas kanda vastutust lapse eest, kes tahab süüa, juua ja sooja.”

Kui Kaja sai kaunima maakodu tiitliga kaasneva 25 000-kroonise kinkekaardi Kesko Agro Eesti AS-ilt ning läks seda poodi realiseerima, vaatas ta algul riiulite vahel nõutult ringi. “Sest kui palju mul on siis ikka vaja rehasid, labidaid, hobusesadulaid või rotilõksusid,” märkis ta.

Auhinnaraha eest saanuks ta osta näiteks 1000 rotilõksu. Kui Kaja aga silmas poes toredaid mänguautosid, kus väikene autojuht saab ise autosse istuda, tekkis mõte, et miks mitte osta need mõnele üksikvanema lapsele kingituseks.

“Kesko Agrost tuli mulle appi Margot Paju, kelle abiga sai tellitud mänguasjade kauplustest midagi ka tüdrukutele – nukkusid ning kaisuloomi –, lisaks veel koolikotte neile, keda koolitee ootamas,” rääkis Kaja. Koos Helle Kahmiga otsiti välja 11 peret, kellele kingitused viia.

“Olen oma abilistele väga tänulik,” toonitas Kaja, kes on kindel, et selleks, et head teha, ei pea sugugi miljonär olema. Kaja usub, et head teha saab inimene, kel on südames kaks asja: empaatiavõime ja isiklikult kogetud katsumused. “Oma empaatiavõime olen pärinud emalt, teotahte ja läbilöögivõime aga isalt,” arvas Kaja.

Ajakirja Kodukiri peatoimetaja Aita Kivi rõõmustas, kuuldes Kaja heategevusaktsioonist: “Mul on hea meel, et meie konkursil ei osaleta vaid raha pärast, ja et need, kes ise tunnustuse teeninud, jagavad seda ka teistega.” Kesko Agro Eesti AS-i klienditeenindaja Piret lisas, et kogu firmale teeb heameelt, et eesti inimesed on ikka abivalmis ja kaastundlikud nende suhtes, kel ei ole nii hästi läinud kui neil endil. “Tunnustame Kaja tegu väga,” toonitas Piret.

Olgu remargina öeldud, et Kuuse talu tubli perenaine sai auhinnaraha eest rõõmu teha ka endale – nimelt soetas ta oma majapidamise tarbeks tervelt neli olulist asja: muruniiduki, käru, oksakäärid ja udarasalvi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 143 korda, sh täna 1)