Õunpuu filmis matuseid ja surmasõitu (1)

Õunpuu filmis matuseid ja surmasõitu

 

Eile lõppes Lääne-Saaremaal neli päeva kestnud Veiko Õunpuu filmi “Püha Tõnu kiusamine” avakaadrite filmimine peategelase vanaisa matuserongkäigu ülesvõtmisega.

“Siin on peategelase vanaisa matused ja põhimõtteliselt toimub peierongkäik. Kohalik külamees sõidab auto sodiks ja oma kaasreisija surnuks,” rääkis filmi produtsent Katrin Kissa sellest, mis stseeni laupäeval Undva ninas filmiti. “Tänases episoodis osaleb ka Juhan Ulfsak.”

Tema ongi see, kes kihutab matuserongkäigust sellise riistapuuga mööda, mida vaid mööndusega saab autoks nimetada. Surmasõitja kaasreisijat mängib kohalik saarlane, märkis Kissa.

Võtteplatsil oli teisigi kohalikke. Neist tuumiku moodustavad statistid: viis inimest Laimjalast ja ülejäänud Kihelkonnalt, “vasegrupp” on aga pea kogu koosseisus n-ö sisse toodud ning suur osa neist on Kuusalu mehed.

Peaosatäitjana matab Taavi Eelmaa oma vanaisa, temast pool sammu taga astub aga vanadaam, kes võib olla nii leinav lesk kui tütar. “Ma hakkan kohe nutma, sest ma olen kirstu ees,” seletas Maili Korjus ja lisas, et ta on kas ema või vanaema.

“Mul on ükskõik, peaasi, et ma osaleda saan ja näidata, et ma ka olemas olen,” sõnas naine ja lisas muretsedes, et mantel-jope esimene nööp oli päris võtete alguses lahti tulnud ja nüüd ei tea, kas julgeb seda kinni panna või mitte.

Protsessioonis on teisigi tähelepanuväärseid kihelkondlasi. Näiteks Meelis Täks, tuntud ka kui Mulk. “Metsas uuristad-ragistad, aga nüüd saab vähemalt lolligi mängida. Muidu tuled töölt, oled kodus üliraskes kerge joobe astmes, nüüd aga saab möliseda ja lõuata hing puhtaks mere ääres.”

Ja seda teadis ta ka täpselt, millised loorberid ootavad veel valmimata filmi: “Oscari saame küll.”

Laimjala naised Eha Ennemuist, Veera Madal ja Lea Saar tegid enda meelest pisut nalja, aga see olevat liiale läinud. “Meid valitigi välja.”

Sügisel on 25-liikmelisel võttegrupil plaanis naasta Saaremaale. Esialgse kava kohaselt minnakse siis Pöidesse. “Veel ei ole päris selge, võib-olla tuleme siia kanti tagasi,” ei olnud Kissa kindel, kas mitte veel kord Lääne-Saaremaale tulla.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 52 korda, sh täna 1)