Ooperipäevade korraldajate suhtes kriminaalmenetlust ei alustatud (2)

Ooperipäevade korraldajate suhtes kriminaalmenetlust ei alustatud

 

Lääne ringkonnaprokuratuur andis Kuressaare linnavalitsusele teada, et Kuressaare ooperipäevade korraldajate vastu kriminaalmenetlust ei algatatud. Kuressaare linnavalitsus palus märtsis Lääne ringkonnaprokuratuuril alustada kriminaalmenetlust, selgitamaks välja, kas ooperipäevade korraldajate MTÜ Operfest ja Saaremaa Muusikahariduse SA juhtkonna finantsmajanduslikus, korralduslikus ja muus tegevuses esines süüteo tunnuseid.

“Lääne ringkonnaprokuratuur jättis kriminaalmenetluse alustamata, sest Kuressaare ooperipäevade korraldajate käitumises puuduvad kuriteokoosseisu tunnused,” ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Külli Kivioja.

Linnavalitsusest kinnitati, et Lääne ringkonnaprokuratuur andis Kuressaare linnavalitsusele paraku eitava vastuse ning ei alusta ooperipäevade korraldajate suhtes kriminaalmenetlust, viidates karistusseadustiku paragrahvile 210 (lõige 2 kriminaliseerib pettuse teel soodustuse saamise või soodustuse mitte-eesmärgipärase kasutamise), mille mõistes ei ole ooperipäevade puhul tegu soodustuse andmisega, mis oleks võimaldanud kriminaalasja algatamist. Kui avalikest vahenditest toetatakse näiteks kultuuriprogrammi, siis ei loeta seda soodustuseks.

Linnasekretär Mati Leisi sõnul kaalub linnavalitsus hetkel, kas on mõttekas astuda edasisi samme, sest see võib kaasa tuua veel täiendavaid kulusid. “Linn oma nõudest ei loobu, kuid paratamatult tuleb nõustuda Lääne ringkonnaprokuratuuriga ja nentida, et seadus ei võimalda kriminaliseerida kultuuriprojektidele eraldatud summade väärkasutamist,” sõnas Leis ning nentis, et paraku ei ole juriidiliselt otstarbekaid võimalusi väga palju jäänud.

Linnal on positiivsed ootused mõne kuu pärast algavate Saaremaa ooperipäevade suhtes, mille piletimüük on olnud üliedukas, näidates, et publik ei ole kaotanud usaldust ooperipäevade kui väärtusliku traditsiooni vastu.

Ooperipäevade võlausaldajate esindaja Angela Nairise sõnul on tal kahju, et prokuratuur nii otsustas, ja ta eeldab, et linn siiski asja edasi uurib.
“Kõik tunnusmärgid ju näitavad, et kuskil oli mingi valearvestus ja inimesi on tahtlikult petetud,” rääkis Nairis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)