Muhu paneb läbisõitjad maksu alla (6)

Muhu paneb läbisõitjad maksu alla

 

Muhu saarel hakkab 1. maist kehtima saaremaks nii saarele saabujatele kui lahkujatele. Maksu eripäraks ongi, et lisaks saarele saabumisele peab seda tasuma ka sealt lahkudes. Vallavolikogu esimees selgitas säärase nüansi sissetoomist sellega, et kuna Muhu on ikkagi saar, kust läbi käib mandri ja Saaremaa vaheline liiklus, avaneb muhulastele ideaalne võimalus kõikide pealt topelt teenida.

“Näiteks iga Kuressaaret külastav turist saab meile nüüd maksta neli korda. See teeb kokku korraliku summa,” oli vallavolikogu esimees rõõmus.

Maksu suurus jäi volikoguistungil esialgu kindlaks määramata. “Pole kindel, et me hakkame alati raha võtma, seda koguneks äkki liialt palju,” ei välistanud volikogu esimees võimalust, et maksta saab ka vallale erinevaid teenuseid osutades või muud kaupa pakkudes. Selle üle otsustavad maksukogujad.

“Kui inimesel on ikka mõni saarele kasulik ametioskus, siis rakendame seda kindlasti,” tõi volikogu esimees näite. Samuti võib maksu sisu muutuda vastavalt vajadusele. “Näiteks jaanipäeval on saarerahva huvides kindlasti kasulik koguda sealiha ja õlut,” märkis volikogu esimees. Maksukogumispunktid pannakse üles Kuivastu sadamasse ja väinatammile. Maksuinspektorid hakkavad patrullima ka rannikul, et välistada mõne isiku soov maabuda saarele või lahkuda sealt maksu maksmata.

Samuti andis vallavolikogu saareelanikele võimaluse ise kehtestada n-ö väravamaks. “Kui keegi soovib, võib ta oma koduvärava esise teelõigu sulgeda ning küsida tasu tema rahu häirimise eest,” sõnas volikogu esimees, kelle sõnul kehtestati taoline säte eelkõige Kuivastu sadama lähedal elavaid inimesi silmas pidades. “Pühade ajal saab sealt ikka kena kopika koguda, kui rahvas kellegi värava taga praami peab ootama,” tõdes volikogu esimees. Maksu suurus ja iseloom jääb iga muhulase enda määrata.

Reedik Kruuv

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)