Juhtkiri: Nii ja naa isamaalisest kasvatusest

Juhtkiri: Nii ja naa isamaalisest kasvatusest

 

Kuressaare linnavolikogu eetikakomisjoni ettepanek pöörata rohkem tähelepanu isamaalisele kasvatusele on igati kiiduväärt ettevõtmine, kuid samas ka keeruline ja isegi hell teema, sest nagu ütleb ka tänases lehes Laine Tarvis, siis vägisi armsaks ei tee ning isamaatunnet kellelegi pähe panna ei saa.

Ilmselt kehtib isamaalise kasvatuse puhul kaks põhireeglit: kõik saab alguse kodust ning tugevas kodanikuühiskonnas tunneb kodanik ennast riigis olulisena.

Kui need asjad on korras, ei ole vaja istuda koosolekulaua taha ja mõtiskleda, kuidas on võimalik, et inimene ei heiska riigi sünnipäeval või võidupühal lippu või et miks tal seda üldse olemas pole. Ehk siis laiemas mõttes võtta päevakorda teema – miks me oma isamaad ei armasta.

Loomulikult on õigus ka elukogenud Bruno Paol, kui ta märgib, et kõik saab alguse riigi suhtumistest ning üleüldistest hoiakutest. Ja ühe väikese inimese kujunemisel korralikuks riigikodanikuks on tuhandeid mõjutegureid.

Täiskasvanud inimeste suhtumised ja käitumine, mis eeskujuks võetakse, on kindlasti üks olulisemaid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)