Saaremaa võib saada geopargi

Aprillis plaanib keskkonnaministeerium Saaremaal korraldada arutelu, mille teemaks on kavandatav geopark ja sellega seonduvad küsimused.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep ütles Oma Saarele, et arutelusse on plaanis kaasata Saare maavalitsuse ja omavalitsuste esindajad, kohalikud ettevõtjad ning keskkonnateenistus.

Raudsepa sõnul peavad erinevad osapooled Saaremaale plaanitava geopargi kontseptsiooniga veel tugevalt tööd tegema ning kindlaks määrama, kuhu luua pargi keskus ja kuidas oleks võimalik seda üleval pidada. “Juhul kui kontseptsiooni osas jõutakse kokkuleppele, võib asjaga edasi minna,” lausus Raudsep, lisades, et palju küsimusi on siiski veel läbi arutamata.

“Aga kui idee lõpuks teoks saaks, oleks see Eesti ja üldse meie regiooni esimene geopark,” märkis ta. “Lähimad taolised pargid asuvad Saksamaal.” Raudsep avaldas arvamust, et ilmselt tahaks Saaremaa tulevane geopark kuuluda ka UNESCO-sse ja Euroopa geoparkide võrgustikku.

Keskkonnaministeeriumi osakonnajuhataja sõnul tuleks geopargi rajamine Saaremaal suuresti kasuks kohaliku ettevõtluse arendamisele. “See meelitaks turiste juurde,” sõnas ta.

Rein Raudsep kinnitas, et Saaremaa on Eestis eriline piirkond, sest see regioon on unikaalne nii kultuuripärandi mälestiste kui ka looduse poolest. “Kultuurilooliste ja ajalooliste mälestusmärkide olemasolu tõstab geopargi väärtust,” ütles Raudsep.

Eestis sai geopargi moodustamise idee alguse Eesti esinduslikumate geotoopide [Geotoobid on geoloogilisest ja geomorfoloogilisest seisukohast lähtudes väärtuslikud ja tundlikud maastiku osad.]
valimisest Põhja-Euroopa esinduslikumate geotoopide nimistusse 2001. aastal. Selle tulemusena selgus, et kõige enam esinduslikke geotoope paiknes võrreldes Eesti teiste piirkondadega Saaremaal.

Eesti esinduslikumate geotoopide hulka valiti Saaremaalt Kaali meteoriidikraatrid, Siluri klint, mille näidispaljandid on Undva, Panga ehk Mustjala, Pulli e Oiu, Üügu e Audevälja ja Kesse pangad ning omapärane karst (karrid) Vilsandi ja Vaika saartel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)