Juhtkiri: Igaühel on oma õigus

Juhtkiri: Igaühel on oma õigus

 

Mitmes vallas ollakse hädas maaomanikega, kes ei luba teistel nende maa pealt läbi minevat teed kasutada. Omand on püha ja omaniku enda otsustada on, keda, kui kauaks ja kas üldse ta oma maa peale lubab.

Sama probleemiga puutuvad kokku nii sideliinide vedajad kui ka elektriliinide ehitajad – igaüks on raudselt veendunud, et tema majani peab tulema tee, sideliin ja jõudma elekter. Aga kuidas naaber elektri saab, pole tema asi. Ja naabri juurde viigu tee kust tahes, sõitku või helikopteriga. Või üle kolmanda naabri põllu.

Põhiseadus ütleb, et omand on püha. Põhiseadus ütleb ka, et meil on sõnavabadus, liikumisvabadus jpm vabadusi. Selle, et ühe inimese õigus teha kõike, mida hing ihaldab, lõpeb seal, kust algab teise inimese õigus oma vabadusi realiseerida, võiksime ise juurde mõelda.

Niikaua kui naaber ei ohusta meie tervist, vara või pudulojuseid, võiksime naabrimehel lasta rahulikult ikka teed mööda koju minna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)