Vähenev maksulaekumine ähvardab riigieelarvet (2)

Tänavuse aasta esimesed kolm kuud näitavad Eestimaal ostubuumi vähenemist. Majandusekspertide hinnangul on eestlastest tarbijad “lülitunud” kokkuhoiurežiimile. Eilse Postimehe andmeil on tarbimispillerkaar eelmise aastaga lõppenud. Veebruarikuus laekus makse palju vähem kui pool aastat tagasi. Sellega seoses ennustab PM isegi miinusega riigieelarvet.

Ja veel üks huvitav tähelepanek! “Suurima üllatuse pakkus aga tubakaaktsiis, mida laekus veebruaris täpselt 667 korda vähem kui aasta esimesel kuul,” kirjutab PM.

Tuleb välja, et uuringufirmadki on hakanud suitsetamisest huvituma. Huvitav, kas selleks andis põhjuse tubakaaktsiisist tulenev maksude laekumine? Igatahes reedel koputas üks küsitleja Õismäel korteriuksele, kus selle loo kirjutaja parasjagu külas viibis. Küsitleja valis “ohvriks” 26-aastase korteriomaniku. Uuringufirma töötaja pinnis mittesuitsetavat noormeest pool tunnikest. Kui küsitleja väljavalituks oleks osutunud selle loo autor, siis saanuks ta vastajaks samuti mittesuitsetaja. Meist kummastki pole selles valdkonnas riigieelarve toetajaid.

Postimehe hinnangul on riigieelarve ilma jäänud sadadest miljonitest kroonidest, mida loodeti saada nii kütuse- ja alkoholiaktsiisi kui ka käibemaksu kaudu.

Ikka ja jälle ennustatakse jätkuvat kaupade kallinemist. Hinnatõus võib hävitada läheneva pensionitõusu. Käärimist on märgata ühes või teises majandussektoris. Vahest uskumatu, aga saartele sõitjate arvu pole parvlaevapiletite kallinemine küll mõjutanud. Vahet pole, kas sõidad mandrile töö- või puhkepäeval, sadamas on alati pikk autode järjekord. Vaatamata sellele, et oled nädala keskel ja keskpäeval kolmveerand tundi enne praami väljumist järjekorda sättinud, võid ikkagi laevukesest maha jääda.

Turismihooaeg pole täispöördeid peale saanud. Saartele sõitjaid juba jagub.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)