Uue tänava Aaviku-majja Kuressaares kavandatakse uut restorani ja majutuskohta (1)

Uue tänava Aaviku-majja Kuressaares kavandatakse uut restorani ja majutuskohta

 

Kuressaare linnavalitsusse laekus Uus tänav 20 hoone eelprojekt, mille järgi peaksid tulevikus sellesse majja tulema toitlustus- ja majutusasutused, kõrvalhoonesse kavandatakse aga kasiinot. Uus tänav 20 eelprojekti dokumentatsioonis on kirjas, et tulevaste ehitustööde käigus tuleb säilitada 19. sajandi lõpus-20. sajandi alguses püstitatud neogooti stiilis hoone praegune maht ja kujundus.

Hoone fassaad restaureeritakse ning puuduvad ja lagunevad elemendid taastatakse endisel kujul.

Hoone esimesele korrusele peaks tulema 40-kohaline pubi ja teisele korrusele on kavandatud 55-kohaline restoran. Toitlustusasutuste külastajatele mõeldud saalide siseviimistlus ja -kujundus tuleks lahendada, lähtudes ajastust, kust hoone pärineb.

Maja keldrikorrusel on kavas välja ehitada personali- ja abiruumid, aga ka veinikelder, mille juurde kuulub 24-kohaline veinidegusteerimise saal.
Hoone kolmandale ehk pööningukorrusele peaks ehitatama seitse kahetoalist majutusruumi. Kõrvalhoonesse, kus varem asus õlletuba, on vastavalt eelprojektile kavandatud 35 mänguaparaadiga kasiinosaal.

Saaremaa muuseumist saadud andmete põhjal võib öelda, et tõenäoliselt on Uus tänav 20 hoonet ehitatud Kuressaares kõige kauem. Nimelt alustas kaupmees Jakob Aavik maja ehitamist juba enne I maailmasõda. Ehituse lõpetamist takistas suure sõja puhkemine.

Muuseumi kartoteegiandmetest selgub, et kuigi 1923. aastal asus hoones Aaviku üks kauplustest, polnud maja siiski veel lõplikult valmis. Ka 1930. aastate lõpus, mil puhkes II maailmasõda, polnud maja ehitus lõpetatud.
Nõukogude ajal Uus 20 hoone natsionaliseeriti, ehitati lõplikult valmis ning anti kommunistliku partei rajoonikomitee käsutusse. Hiljem on hoones asunud Kingissepa rajooni haridusosakond.

1990. aastatel tagastati hoone õigusjärgsele omanikule, kes müüs selle maha. Hoone praegune omanik on Harjumaal Saku vallas registreeritud OÜ Kirbu Rent.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 72 korda, sh täna 1)