Vjatšeslav Leedo hageb jätkuvalt Eesti suurimat uudisteportaali (1)

Saaremaa ärimehe Vjatšeslav Leedo võit Eesti suurima uudisteportaali Delfi vastu algatatud kohtuasjas ohustaks Delfi juhi Andrus Raudsalu sõnul kogu internetikeskkonna arengut Eestis.

Leedo Delfi vastu algatatud kohtuasja eesmärk on panna Eesti portaalid vastutama kommentaaride sisu eest juba enne, kui need lugejatele avalikuks saavad.

Vjatšeslav Leedo ütles Oma Saarele, et mitte mingil juhul ei ole tal mõttes eeltsensuur ja selle taotlemine, vaid kommentaaride korrastamine. “Praegu lubavad mõned portaalid vägivaldsete üleskutsete, tapmisähvarduste ja ülestõusude üleskutsete avaldamist,” rääkis Leedo, märkides, et nüüdisaja tehniliste võimaluste juures saavad portaalid ju tulnud kommentaare korrastada.

Ärimees lisas, et ta ei mõista, miks saavad suurte päevalehtede portaalid oma kommentaariumide sisu korrastada, aga Delfi ei saa. “Päevaleht kasutab seda võimalust ja paljud muud lehed veel,” mainis Leedo.
“Kommentaarid ei saa olla positiivsed ja viisakad ning ei peakski seda olema, inimestel on tihtipeale midagi hingel ja see vajab väljaütlemist,” nentis Leedo, kuid lisas, et sellest hoolimata ei tohiks portaalid avaldada valimatut sõimu, ähvardusi ja labaseid vaenuõhutavaid üleskutseid.

Leedo sõnul meenutab mõne portaali praegune nägu inimest, kes läheb oma häda tänavale tegema, arvestamata üldkehtivate heakorrareeglitega.

Kogu vaidlus sai alguse 2006. aastal 24. jaanuaril ilmunud artiklist “SLK lõhkus plaanitava jäätrassi”. Delfis kogus see uudisnupp kahe päevaga 185 kommentaari. SLK omanikku Leedot ei häirinud aga mitte niivõrd süüdistused artiklis eneses, kuivõrd just nimelt see, mida arvasid temast ja juhtumist kommentaatorid.

Leedo sõnul tundis ta, et rikutud on tema isikuõigusi – eelkõige tema au teotamise ja ebakohaste väärtushinnangute, mõnitavate ja inimväärikust alandavate avalduste ning isiklikku laadi ähvarduste avaldamise läbi.

Ringkonnakohus saatis materjalid tagasi maakohtusse, kus kogu protsess selle aasta juunis uuesti algab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)