Turvaauk tegi internetis avalikuks veel ilmumata raamatud

Neljapäeva õhtul sattus Saaremaad käsitleva uurimistöö tarbeks internetist infot otsinud kodanik otsingumootori kaudu Koolibri kirjastuse serverisse, kus täiesti avalikult olid saadaval mitmed teosed, nende hulgas ka alles ilmumata raamatute tekstid ja kaanekujundused ning märkustega käsikirjad. Muuhulgas ka mullu ilmunud koguteose “Saaremaa” teise osa erinevate autorite toimetatud käsikirjad ning muuseumidelt illustratsioonideks saadud fotod.

Koolibri toimetusest kinnitasid nii tehnikadirektor Tiit Aunaste kui ka juhtivtoimetaja Taavi Tammsaar, et tegu on ilmselgelt mingisuguse turvaauguga. Mõlemad kirjastuse töötajad ütlesid Oma Saarele, et tavaliselt on taoline server kaitstud paroolidega ning sinna suvaline internetikasutaja ligi pääseda ei tohiks. Kakskümmend minutit pärast ajalehe pöördumist kirjastuse poole oli server tavakasutajale suletud.

Üle Eesti tuntud arvutiekspert Peeter Marvet kahtleb sügavalt, et kirjastus sellist levikut plaanis, pigem oli tegu turvaintsidendiga, mille tõttu server avatuks jäi.

Marvet ütles, et ta oli ta ka ise sattunud paar nädalat tagasi ühe ettevõtte veebilehele, kus oli jäänud vedelema nende uudiskirja saajate nimekiri. Tema arvates tuleks selliste juhtumite puhul teavitada kohe serveri omanikku, et ära hoida suuremaid pahandusi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)