Pension kasvab aprillist rohkem kui viiendiku

Neljapäeval kinnitas valitsus riikliku pensioni 2008. aasta indeksi väärtuse, mille järgi kasvab pension aprillist 21,6 protsenti.

40-aastase tööstaaži korral tõuseb pension 749 krooni võrra 4300 kroonini, rahvapension aga 339 krooni võrra 1913 kroonini, teatas sotsiaalminister Maret Maripuu. Ministri kinnitusel on kuni 5250-kroonised pensionid tulumaksuvabad, sest pensionäridel lisandub tulumaksuvaba sissetuleku tavapärasele määrale (tänavu 2250 krooni kuus) veel 3000 krooni kuus.

2002. aasta 1. aprillist alates korrutatakse riiklikud pensionid kord aastas läbi indeksiga, mille väärtus sõltub hindade ja palkade muutusest ning sotsiaalmaksu laekumisest. Varasematel aastatel sõltus indeks 50 protsendi ulatuses tarbijahinnaindeksi muutusest ja 50 protsendi ulatuses laekunud sotsiaalmaksu muutusest.

Käesolevast aastast alates aga on pensioni tõus suuremas sõltuvuses sotsiaalmaksu laekumisest, olenedes samas vähem elukalliduse tõusust: indeksi suurus sõltub nüüd tarbijahinnaindeksi kasvust 20 protsendi ulatuses ning 80 protsendi ulatuses sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise kasvust.

Sellest aastast suureneb senisest enam ka pensioni baasosa, mistõttu selle kasvuosa korrutatakse läbi koefitsiendiga 1,1.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)