Vastukaja (8)

Olen viimasel ajal jälginud kemplemist riigikogulaste palganumbri ümber. Kõik on nõus, et asi on läinud käest ära. Seda tunnistavad ka riigikogu liikmed ise, aga lahendusi keegi eriti välja pakkuma ei kipu.

Kuna uue palgasüsteemi väljamõtlemine ja toimima panemine võtab ilmselt palju aega, seda enam et paljud asjaosalised eriti ei kiirusta, siis võiks pakkuda ühe ajutise lahenduse (kuni asi saab ükskord otsustatud).
On teada, et istuv riigikogu oma palka ise muuta ei saa, siis peaks vaagima muid võimalusi.

Riigikogu liikmed võiksid oma nüüd tekkinud 20%-lise palgalisa vabatahtlikult loovutada heategevuseks.
Selle juures võib arutada mitmeid variante:

1. Iga riigikogu liige annetab oma uue palgalisa oma valijaskonnale, linna, maakonna või valla sotsiaalsfääri edendamiseks. Siis oleks valijatel järjekordsel kohtumisel nende poolt valitud riigikogulasega ilmselt palju lõbusam nägu peas.    
 
2. Võiks kasutada mingeid olemasolevaid fonde, mille kaudu suunata see raha nn kriisikolletesse.

3. Asutada uus sihtotstarbeline fond, kust võiks rahastada neid objekte, mille rahastamise rahandusminister äsja seisma pani (näit koolide remont; eriti ilmekas oli Oma Saares avaldatud lugu Kallemäe koolist, kus ei ole tehtud korralikku remonti aastast 1939). 

Kuna sellisel moel tekkivad summad ei ole vabariigi mastaabis eriti suured, siis võiks kaaluda ka muid variante. 
 
Lugupidamisega
Jaan Jalakas

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)