Sel aastal Eesti sadamatele sinilippe ei jagata

Rahalistesse raskustesse sattunud MTÜ Hoia Eesti Merd jätab sel aastal väikesadamatele ja supelrandadele keskkonnasõbralikkust tähistava sinilipu välja andmata.

“Meil ei olnud teist teed, sest vastasel korral oleks pidanud pankroti välja kuulutama,” ütles Oma Saarele MTÜ Hoia Eesti Merd vanematekogu liige Toivo Makk.

Veebruari lõpus otsustas MTÜ Hoia Eesti Merd vanematekogu jätta 2008. aastal Eestis vahele nii sinilipu taotlusvooru kui ka kogu sinilipu hooaja. Organisatsioon loodab sinilipu programmiga jätkata 2009. aasta hooajal. 
MTÜ põhjendab otsust enese reorganiseerimisega, mille jooksul ei ole võimalik tagada programmi järjepidevat rahastust ja koordineerimist.

“Järgmisel kuul otsustame, kuidas me edasi läheme,” rääkis Toivo Makk. “Võib-olla kärbime projektide hulka ja püüame saha sättida rohkem väikesadamate ja randadega seotud asjade peale.”

2007. aastal pälvisid Eestis sinilipu kolm sadamat: Kuressaare sadam, Roomassaare jahisadam ja Lohusalu sadam.

Kuressaare linnavalitsuse keskkonna- ja välisprogrammide spetsialist Karli Valt avaldas kartust, et varem Kuressaare sadamat külastanud inimesed võivad sinilipu puudumisest teha vääraid järeldusi. “Nad võivad mõelda, et sadamas on midagi juhtunud ja et sadam ei vääri enam sinilippu,” lausus Valt. “Igal aastal on veebruaris-märtsis olnud kõva paberite tegemine ja kevadel nende tingimuste täitmine. Ega see odav ole, selleks tuli ka raha panna ja pingutada,” lisas Valt.

Sinilipp on Rahvusvahelise Keskkonnakoolituse Fondi FEE koordineeritav rahvusvaheliselt tuntud ökomärgis, mis näitab, et supelrand või väikesadam on keskkonnasõbralikult majandatud ning ümbrus on puhas ja turvaline.
Sinilipu idee sai alguse 1987. aastal Prantsusmaalt, Eesti liitus projektiga 1993. aastal.

Esimeste Eesti sinilipu-sadamatena tunnustati 1994. aastal Pärnu jahisadamat ja Pirita TOP sadamat. Saaremaalt pälvis sinilipu esimesena 1995. aastal Nasva jahtklubi. Roomassaare jahisadam pälvis esmakordselt tunnustuse 2000. aastal ja Kuressaare sadam 2004.

Hoia Eesti Merd on mittetulunduslik organisatsioon, mille eesmärgiks on kaasa aidata Eestit ümbritseva mere, rannikualade, saarte ja siseveekogude loodusliku tasakaalu ja omapära säilimisele ning puhtuse tagamisele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)