Millest on tehtud väikesed tüdrukud?

Nii küsitakse populaarses lastelaulus. Ja vastus on hästi magus – suhkrust ja jahust ja maasikavahust. Nii me tahaksime kõik, et meie kaunitest pisiprintsessidest kasvaksid kaunitarid, et nad oleksid targad, ausad ja tublid inimesed.

Saare naiste kohta on öeldud, et nemad on õieti kanged – peavad ülal mehe ja vähemasti seitse last. Tean, et ennemuiste, kaugelt enne minu sündi, käis saare naise kohta säärane ütlus: saare naine teeb kolme tööd korraga – otsib hobust, koob sokki ja pissib. Vot sihuksed kanged naised elasid omal ajal saartel.

Nüüd on kõik vähe teisiti. Mehed (mõned) askeldavad meelsasti köögis, pesevad pesu ja hoiavad lapsi. Sest köögis on nõudepesumasin, pesu peseb pesumasin ja lapse peput pühitakse meeldivalt lõhnastatud lapikestega, pabermähkmed visatakse lihtsalt prügikonteinerisse. Ja kõik.
Naised seevastu suudavad koduste tööde kõrvalt juhtida suuri firmasid, suuri autosid, teevad tisleritööd ja ehitavad kiviaedu… Vahet õigupoolest polegi. Kõik sõltub tahtest ja soovist, kokkulepetest perekonnas.

Tänase naistele nii olulise päeva puhul toome teieni mitmeid saare naisi, kelle töö eeldab justkui mehelikku tarkust või jõudu. Aga amet ei küsi sugu. Nagu näha, polegi sellist tööd, millega meie, naised, toime ei tuleks.
Niisiis, ilusat naistepäeva meile, naistele!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)