Äikesevaatlejad aitavad ennustada ilma

Äikesevaatlejad aitavad ennustada ilma

 

Eesti Äikesevaatlejate Võrk ootab enesega ühinema uusi liikmeid. Võrgu koordinaator Sven-Erik Enno sõnul ei eelda vaatluse teostamine erialaste teadmiste ega mõõteriistade olemasolu, palju tähtsam on huvi ja valmisolek lihtsamate loodusvaatluste tegemiseks.

“Äikesevaatlusi tehakse andmete kogumiseks, mille kaugem eesmärk on parandada meteoroloogide võimet ennustada õigeaegselt ohtlikke äikesenähtusi,” tutvustas Enno ettevõtmise ideed.

Tema sõnul kantakse Eesti Äikesevaatlejate Võrgu vaatlejatelt saadud andmed kõigepealt Eesti andmebaasi ja edasi sealt saadetakse ka näiteks Euroopa vastavatesse keskustesse. “Nii saavad näiteks teadusasutused, kes üritavad arendada üle-Euroopalist tormihoiatussüsteemi, tagasisidet,” märkis koordinaator, kelle sõnul on nii olemas info ilmakaartidelt, saab teada, milline ilmaolukord oli mingil päeval üle Euroopa, sealhulgas ka Eestis.

“Äiksevaatlusandmed annavad tagasisidet, kui tugevaid äikeseid ja milliseid ohtlikke ilmanähtusi mingid kindlad ilmaolukorrad Euroopas (ka Eestis) tekitavad ja see aitab tulevikus täpsemini äikest ette ennustada ning selle eest ka hoiatada,” sõnas Enno.

Esimesed ilmavaatlused (ja ilmselt ka äikese ülestähendused) ulatuvad Eestis 18. sajandisse. Pidevad ilmajaamade andmeread koos kuude äikesepäevade arvude, äikese esinemiskuupäevade ja ka kellaaegadega ulatuvad Tallinnas ja Tartus 19. sajandisse, enamikes meteojaamades algavad kirjapanekud aga 20. sajandi esimesel poolel.

Asjahuvilistest äikesevaatlejate võrk on Enno teada varem tegutsenud Eestis Loodusuurijate Seltsi eestvedamisel (1962–1973). “Osalt selle eeskujul ja kogemuste põhjal on ka praegune Eesti Äikesevaatlejate Võrk loodud,” sõnas koordinaator. Saaremaal tegutses möödunud aastal kümme äikesevaatlejat, kes tegid kokku 94 vaatlust.

Äikesevaatlusega on oodatud liituma kõik huvilised, sõltumata vanusest ja tegevusalast. Endast palutakse teada anda 15. märtsini tavakirjaga aadressil Sven-Erik Enno, Tartu Ülikooli Geograafia osakond, Vanemuise 46-326, Tartu, 51014 või e-mailile aadressil: seenno@ut.ee .

Rohkem infot äikesevaatlejate võrgu kohta koos kokkuvõtetega eelmiste aastate vaatlusest saab näha veebiaadressil: http://www.zone.ee/funnelcloud/eav.htm .

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)