Õhkus oo sõuke kena tunne

Õhkus oo sõuke kena tunne

 

Tali katsub veel küll vahest kangust aada, aga tihassed laulvad ikka rõõmsaste kevade laulu, lilled peenra peal õitsvad ja õhkus oo sõuke kena tunne, et soaks aga toast välja.

Mineva nädali laupa olli Muhus tõeliselt kirjanduslik. Omingustpoole tutvustas muhulannast värsisepp Irma Järvesalu oma uut luulekogu “Kui üksik tindikala”. Villu Veski puhus saksofoni sihest välja Inna Sooääre sõnutsi terve Irma eluloo, Villule katsusid vearilist lavakõrvast pakkuda Muhu meesansambel Leena Peegli juhendamisel ja Gert Simso torupilli peal.

Liisa Saaremäel lukes luuletusi, kooli kirjanduse õpetaja avaldas südamlikult oma arvamust. Lasteaa pisiksed munuksed tüdrikud lukesid paar luuletust. Paljudele läks just see kõikse rohkem hinge. Kut pisike muhulane lukeb muhu murdes kasvõi pisikse luuletuse, tuleb päike koa pilve takka kohe välja, kut ta sõnna kuidagid unun oo.

Kuressare linnas olli täna Irma luuleroamatu esitlus.

Paer tundi pärast Irmaga kohtumist tulli Liiva koolimaja roamatukoguse kokku auline muhu murdeloominguvõistluse žürii. Kadri Tüür es ütle küll veel tulemusi välja – neid soab kuulda tuleva nädali – 15. märtsi õhtast kellu 19 Hellamaa külakeskuses. Seal tehasse sõuke pidulik ja rahvuslik õhta.

Kõik murdeloomingu võistlusest osa võtn inimesed kutsutse kohja peale, reagitse asjast. Tanssi lubati koa, et Nänned pidade vanu seltskonna tantsa õpetama. Nii palju ma urgitsesi küll välja, et murdeloomingu töid jõudis kohja peale 25 tükki – rohkem kut Juhan Smuuli loomingu tõlkevõistlusele.

Seal hulkas üks, mis mo nime peale viimasel hetkel Muhusse jõudis ja üks Talinast Muhu muuseumi postitat lugu. Selle viimasega oo üks väljahõige – Talinast postitati üks uhke murdekeelne töö, nimi oo all Manna ja ta oo ennast liigitan utsikate vanusse sisse. Ta oo nüüd tagaotsitavaks kuulutet, sest kogemata kombel põle selle uhke loo juures ühtegid sõukest märget, et kis ta tegelikult oo või kustkaudu taaga kokku soaks. Uu, Manna! Anna omast Muhu muuseumi märku! Sind oodetse kangeste!

Kokkuvõttes arvas Kadri veel, et oo uhkeid vanu ja koa uiema aegseid lugusid. Inimeste peas ja põues oo hinnalist varandust peitus. Et seda peaks nõnnasamma tuulutama, kut oma riidekirsta. Tuleva voasta tuleb sõukesamma murdeloomingu võistlus uieste. Akake aga kohe peale, siis oo sahklist lugusid varuks võtta, kut jälle küsitse. Mõni tahabkid rohkem aega soaja.

Paergust köimas Muhus naeste nädal. Esmaspe said soovijad luuletaja Virve Osilaga Hellamaa külakeskuses kohtumas köia. Kangeste kena õhta olli oln, kiideti andekat inimest Virvet. Teisibe õhtast voadeti Muhu kooli saalis näitemängi, mis otse Orissarest kohale tuln. Ikka tänud tegijatele!

Eile omingu said lasteaidas kokku Muhu beebid, õhtast reagiti Hellamaal reiki õpetusest. Täna läks sõit Kuressaare poole spaasse. Reede kellu 19 andvad Muhu põhikooli saalis kontserdi “Kus jäi see maa” Tõnis Mägi ja Kärt Johanson, selle piletid müükis kohja peal tund enne algust. Laupa Muhu Spordihallis tulemas veel pilatese treening, ja reagitse tervislikust toitumisest kellu 12. Kohja peale tuleb Vika Viss.

12. märtsil kellu 17.30, tuleva kessiku, reagitse Hellamaa külakeskuses korra jälle rahvusvahelisest muuseumite vahelisest käsitööprojektist INEXTEX. Laiemale hulgale oo nägemata ja kuulmata, mis tehti tutvustavatel seminaridel Ungaris ja hiljaaegu Rumeenias.

Tuleva nädali 14.–16. märtsil oo ees ootamas talgud Üügu panga peal ja ümber. Aado Keskpaiga käest soab paramini teada, mis ja kus ja kes ja miks ja mis taris seltsi võtta ja kuskohtas kokku soajasse.

15. märtsini oodetse Muhu valda kirjalikke taotlusi projektidele, mise eesmärgiks oo midagid Muhu või muhulastega seotuna ää tiha kultuuri-, spordi- või noorsootöö kohja pealt.

Ikka munukselt kevade poole!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 46 korda, sh täna 1)