15 aastat Nõukogude vägede lahkumisest Saaremaalt

15 aastat Nõukogude vägede lahkumisest Saaremaalt

 

Aeg läheb kiiresti. Märkamatult on täis saamas 15 aastat Nõukogude vägede lahkumisest Saaremaalt. Esimesena jättis Balti laevastik 1992. a kevadel maha Mõntu sadama. Selle sündmusega seoses saadeti 20. juulil 1992 Kuressaare linnapeale (!) ähvardav telegramm, milles lubati sadamast varade väljaviimise takistamise korral relvastatud vastuhakku. Selleks ajaks sadamat enam sisuliselt ei kasutatud ja see lihtsalt lagunes.

Sama aasta jooksul andis oma objektid noorele Eesti piirivalvele üle ka Nõukogude piirivalve. Pikemaks venis õhutõrjebrigaadi lahkumine – esimesena kirjutati 19. juulil 1992 Muhus alla Piiri divisjoni üleandmisakt, viimased “raketšikud” lahkusid Aia tänava ja Karujärve sõjaväelinnakust ametlikult alles 29. oktoobril 1993. Siis kolis ära ka Kuressaares Lossi tänavas asunud sõjaväehaigla.

Nõukogude vägede lahkumist oli pikalt oodatud, sellest palju räägitud… ja siis nad olidki läinud. Kindlasti oli neid, kes nägid Kuivastu poole liikuvaid kolonne või juhtusid sadamasse üheaegselt ülevedu ootavate sõjaväeautodega. Kahjuks ei ole sellest olulisest ajaloosündmusest jõudnud Saaremaa Muuseumi kogusse ühtegi fotot. Aga äkki keegi siiski tegi pilte lahkuvatest Nõukogude vägedest? Muuseum oleks väga tänulik iga nende sündmuste fotojäädvustuse eest.

Kui lehelugejate hulgas on selliste fotode omanikke, siis palun võtke ühendust Saaremaa Muuseumiga, tel 45 57 541, 45 56 307. Fotodest saame oma kogu jaoks teha koopia, nii et omanik võib originaali koduses albumis edasi hoida.

Külli Rikas

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 98 korda, sh täna 1)