Urve Palo: lasteaiakasvatajate palgad on iga valla prioriteedi küsimus (1)

Urve Palo: lasteaiakasvatajate palgad on iga valla prioriteedi küsimus

 

Esmaspäeval Saaremaad külastanud rahvastikuminister Urve Palo tutvus visiidi käigus lähemalt ka Kihelkonna põhikooli ja lasteaia ühendamise plaaniga.

Kihelkonna põhikooli direktor Enda Torga rääkis rahvastikuministrile, et Kihelkonna kooli ja lasteaia ühendamine on otstarbekas ja hädavajalik, sest koolihoone on tunduvalt paremas seisukorras kui lasteaia oma. “Pealegi on koolihoone algselt mõeldud 320 õpilasele,” ütles Torga, lisades, et praegu õpib koolis 64 õpilast ning järgmisest aastast ilmselt 55 õpilast.

Direktor rõhutas, et kuna koolil on palju maad ja ruume, on lasteaia ja kooli ühendamine väga mõistlik otsus, mis viiakse ellu tänavu septembris.

Kihelkonna vallavanem Jüri Saar lausus, et kuigi demograafilised protsessid ei käi üleöö, on rahvastiku vähenemist kooliõpilaste arvu kahanemise näol tõepoolest tunda. Vallavanema sõnul hakkab Kihelkonna põhikoolist ja lasteaiast koosnevat ühendasutust juhtima üks inimene.

Lasteaiahoone saatus on veel selgusetu

Rahvastikuminister tundis huvi lasteaiahoone edaspidise saatuse vastu, küsides, mis saab majast pärast seda, kui lasteaed kolib kooliga kokku. Kihelkonna vald pole aga veel lõplikult otsustanud, mis vabanenud majast saab. Valla esindajate sõnul on ühe võimalusena kaalutud sinna vanurite hooldekodu paigutamist.

Palgaerinevused valdades on drastilised

Direktor Torga kurtis ministrile ka lasteaiakasvatajate väikeste palkade probleemi. Ta mainis, et kui eelmisel aastal oli lasteaeda vaja kasvatajat, siis ei suudetud seda leida, sest ükski kõrgharidusega inimene ei ole motiveeritud terve päev töötama 15-lapselise rühmaga 4800 krooni eest.

Olukorda Oma Saarele kommenteerides ütles Urve Palo, et lasteaiakasvatajate palgad on üle Eesti väga erinevad, üldjuhul sõltuvad need vallast. “Vahed on lausa sellised, et ühes vallas makstakse kasvatajale 8000, teises 3000,” tõi rahvastikuminister näite. “Samas on igas kohas ju samad tööülesanded.”

Minister selgitas, et kui koolid on riigi ülalpidamisel – riik maksab pearaha, õpetajatele palka, toetab koole –, siis lasteaedade ülalpidamine ja kasvatajate palgad on 100% kohaliku omavalitsuse vastutusel. “Õnneks on hakatud kasvatajaid väärtustama ja palkasid tõstma,” ütles Palo.

Saaremaal on kasvatajate palgad tõusmas

Riikliku programmi raames on omavalitsustele antavad riiklikud toetused ja valdade panused kasvatajate palkadesse omavahel seotud. “Riik toetab valda juhul, kui omavalitsus tõstab kasvatajate palkasid,” selgitas minister.
Palk tõuseb kõrgharidusega kasvatajal 9360 kroonile, keskeriharidusega kasvatajal jääb see 15% madalamaks.

“Täna on Saaremaal praktiliselt kõikides valdades palgad tõusnud,” mainis Palo, lisades, et ühes vallas oli küll probleeme. “Kuna neil oli kasvataja palk varem nii madal, 4800 krooni, siis seda 9000-ni viia olnuks omavalitsuse jaoks väga raske,” kommenteeris minister, märkides, et ka see on siiski suur samm, et selles vallas tõusis palk 6100 kroonini.

Saarte väisamine viis rahvastikuministri ka Muhu valla Liiva lasteaeda, Aste põhikooli ühiskonnaõpetuse tundi andma, kohtuma Kuressaare linnapea Urve Tiiduse ja Saaremaa lasteaedade juhatajatega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 120 korda, sh täna 1)