Tänane päev möödanikus

Täna viiskümmend viis aastat tagasi, 1953. aasta 1. märtsil läks esimest korda eetrisse raadiojaam Vabastamine (ingl k Libertation). 1959. aastast nimetati jaam ümber Vabadusraadioks (Radio Liberty). Huvitav kokkusattumus: samal päeva tabas “suurt juhti” ja “kõigi rahvaste isa” Josif Stalinit verevalum ajju, mille tagajärjel ta 5. märtsi hilisõhtul ka suri.

Nii vähemalt kõlab ametlik versioon, mis on ära toodud ka ajalooõpikutes. Varsti pärast Stalini surma muutus ühiskoonnaelu Nõukogude Liidus veidi vabamaks, algas ühiskonna destaliniseerimine, mis on ajalukku läinud nimetuse all “sulaaeg”. Kõigele sellele aitas teatud määral kaasa ka Vabadusraadio.

Tegemist oli raadiojaamaga, mille eesmärgiks oli info levitamine Nõukogude Liidu territooriumil elavatele rahvastele.

Mõned aastad varem, 1951. aastal, oli tegevust alustanud raadio Vaba Euroopa, mille sihtgrupiks olid peamiselt need Ida- ja Kesk-Euroopa riigid, mis olid pärast II maailmasõda sattunud Nõukogude Liidu mõjusfääri. 1970. aastate keskel kaks raadiojaama liideti ja uus jaam hakkas kandma nime RFE/RL (Radio Free Europe-Radio Liberty).

Eestikeelsete saadetega alustas Vabadusraadio 1975. aastal. Ehkki raadiojaama moto kõlas mõnevõrra vastuoluliselt (Vabadusraadio on sõltumatu raadiojaam, mida finantseerib Ameerika Ühendriikide Kongress), on see siiski etendanud märkimisväärset rolli ka Eesti ajaloos.

Raadio Eesti toimetuses on töötanud mitmeid meie tuntud ühiskonna- ja kultuuritegelasi – president Toomas Hendrik Ilves, Jüri Estam, Sergei Soldatov, Andres Jüriado, Riho Mesilane, Kristi Tammik jt. Kaastööd on raadiole teinud Rein Taagepera.

Raadio RFE/RL lõpetas eestikeelsed saated 2004. aastal. Väidetavalt olevat ligemale kolm aastakümmet kestnud eestikeelsete saadete edastamine läinud USA maksumaksjale maksma umbes 100 miljonit dollarit.

Nobeli preemia laureaat, tuntud vene kirjanik Aleksander Solženitsõn on aga Vabadusraadio kohta öelnud, et kui Nõukogude Liidu kodanikud teavad midagi asjade tegelikust seisust oma riigis, siis seda tänu eelkõige Vabadusraadiole. Nõukogude Liit summutas Vabadusraadio saateid kuni 1988. aasta sügiseni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)