Riik kavatseb suurendada omavalitsuste ühinemise toetust

Siseministeerium töötab välja seadusemuudatust, mille eesmärgiks on tõsta ühinevatele omavalitsustele makstava toetuse suurust.

“Kaalumisel on toetuste tõstmine 2004. aasta tasemele või veelgi kõrgemale,” ütles Oma Saarele regionaalminister Siim Kiisler pressinõuniku vahendusel. Vastav eelnõu peaks valitsusse jõudma aprillis.

Ühinemistoetuse suurus on kirjas kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemise soodustamise seaduses, mis hakkas kehtima 6. juulil 2004. aastal. Esimestel aastatel maksti ühinevatele omavalitsustele toetust arvestusega 500 krooni iga omavalitsuse elaniku kohta.

Toetus ei võinud olla väiksem kui 1,5 miljonit ning suurem kui kolm miljonit krooni ühinemisel tekkiva uue omavalitsuse kohta. 1. jaanuarist 2006. aastal vähendas valitsus toetust 25% ja 1. jaanuarist 2007. aastal 50%. Alates 2007. aasta 1. jaanuarist maksab riik ühinevatele omavalitsustele toetust 250 krooni iga omavalitsuse elaniku kohta. Samas ei tohi toetus olla väiksem kui 750 000 krooni ning suurem kui 1,5 miljonit krooni ühinemisel tekkiva uue omavalitsuse kohta.

Siim Kiisleri sõnul on tähtis, et olemasolevad vallad on elujõulised ja haldussuutlikud, siis suudavad nad ka inimestele pakkuda heal tasemel teenuseid. “Kiputakse arvama, et mida väiksem vald, seda paremini ta vallaelaniku huve kaitseb. Mina olen veendunud, et mida tugevam vald, seda paremini ta vallaelaniku huve kaitseb,” lausus Kiisler. “Tähtis on, et vald oleks võimeline osutama head teenust,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)