Saaremaa spaade jaoks oli 2007. aasta kokkuvõttes rahuldav

Saaremaa spaade jaoks oli 2007. aasta kokkuvõttes rahuldav

 

Hoolimata aasta jooksul aset leidnud negatiivsetest sündmustest – nagu näiteks aprillirahutused, mis mõjutasid otseselt venemaalaste osakaalu turisminduses –, kujunes 2007. aasta Saaremaa spaade jaoks rahuldavaks.

Tihedaim külastuskuu oli enamikule Saaremaa spaadest suve keskpaik juuli ning valdavalt domineeris siseturism.

Maailma Turismiorganisatsiooni ja Euroopa Turismikomisjoni koostatud statistika ütleb, et suurima osatähtsusega turismituru Soome turistide arv vähenes 2007. a jaanuarist septembrini kuus protsenti (võrreldes 2006. a sama perioodiga, mil Soome turistide arv oli omakorda juba seitse protsenti väiksem kui 2005. a samal perioodil).

Vene turistide arv Eestis on viimastel aastatel kiirelt kasvanud, kompenseerides soomlastest turistide vähenemise. Paraku kestis Vene turistide hulga kasv kuni 2007. aasta aprillini – aprillisündmused ja nendega seotud meediakajastused andsid märkimisväärse tagasilöögi.

Aprillis vähenes Venemaa turistide arv Eesti majutusettevõtetes 13%, maist augustini aga koguni 30% ehk ligi 8000 inimese võrra (eelmise aasta sama perioodiga võrreldes), seisab Maailma Turismiorganisatsiooni ja Euroopa Turismikomisjoni koostatud statistikas.

Arensburg SPA tõestas ennast esimese aastaga

Arensburgi hotelli juurdeehitis avati 18. juunil, seega valmis ka spaa-osa alles 2007. aasta suveks. Arensburgi spaa perenaine Jane Hain ütles Oma Saarele, et spaa on Arensburgi hotelli lisaväärtus ning omab seega üsna väikest rolli. “Kuna spaa avasime alles suvel, kujunes meie jaoks töisemaks aasta lõpp,” sõnas Hain, kelle sõnul osteti enim pakette novembris ja detsembris.

“Neil kuudel osteti palju pakette, mis sisaldasid ka spaahoolitsusi,” lausus Hain. “Detsembris näiteks võeti kokku 806 hoolitsust.” Spaa perenaine mainis, et sellele arvule lisandub saunade ja basseinikülastus nii hotellikülaliste kui ka linnarahva poolt.

Jane Haini sõnul oli turistide seas enim eestlasi – 87%. “Pronksiöö meid ei puudutanud, aga Eesti turism kannatas selle all kindlasti,” lausus Hain, lisades, et mitte kõik venelased ei pea vimma – käesoleva aasta alguses viibisid Arensburgis turistid Venemaalt, kes olid Saaremaast vaimustuses ning lubasid siia tagasi tulla.

“2007. aastal oli hotelli ja spaa täituvus hea, 2008.-st ootame veel paremat,” võttis Hain aasta kokku.

Grand Rose SPA jaoks kujunes aasta heaks

Grand Rose SPA müügiosakonna juhataja Villi Pihl hindas möödunud aastat kordaläinuks. “Algus oli konarlik, aga lõppes hästi,” võttis Pihl aasta kokku. Grand Rose spaa tihedaimaks külastuskuuks oli juuli, kui spaas käis hinnanguliselt 1500 külalist. Kahtlemata mõjutas venelaste osakaalu nii spaa kui hotelli poole pealt pronksiöö – see langes ikka väga jõuliselt, sõnas Pihl, kelle sõnul on huvi vaibumas ka soomlaste hulgas, kuna elu Eestis on kallinenud.

Aasta jooksul külastas spaad kokku 12 749 ja hotelli 26 600 inimest – neist siseturiste 74%, soomlasi 18% ning lätlasi 5%.

2008. aasta tuleb Pihli hinnangul keeruline. “Ootame rohkem külalisi Rootsi ja Läti poolt, loodame 70%-list täituvust,” lausus müügiosakonna juhataja ning lisas, et hotelli ja spaa täituvuse norm on 65%.

Georg Ots SPA: 2007 oli samal tasemel 2006-ndaga

GO SPA hotelli juht Kätlin Tõusme hindas 2007. aastat kordaläinuks ning lisas, et olulisi muutusi 2006-ndaga võrreldes ei olnud. “Üldine turismi tase on hea, kliendid hindavad kvaliteeti ja personaalsust,” ütles Tõusme, kelle sõnul moodustavad nende klientuurist suure osa korduvkülalised, kellel on välja kujunenud oma lemmikhoolitsused ja -terapistid.

“Statistiliselt oli 2007. aastal külastajaid kokku pea 42 000, parim kuu oli juuli, kui meid külastas pea 5200 külalist,” rääkis Tõusme, sõnades, et jäi aastaga põhimõtteliselt rahule.

Johan SPA jaoks olid kaks ja pool kuud ülihead

Johan SPA juhataja Geidi Lõuk Oma Saarele täpset külastajate arvu öelda ei soovinud, põhjendades keeldumist sellega, et nad pole avatud olnud veel aastatki. “Spaa sisseelamisaeg on üldjuhul vähemalt aasta, seega täpseid numbreid sel aastal veel ei anna,” sõnas Lõuk, kuid lisas, et lahtioldud kahe ja poole kuu tulemused olid ülihead. Johani spaa avati 2007. aasta oktoobri keskel.

Saaremaa Spa Hotels oma kolme spaa (Meri, Rüütli ja Saaremaa Valss) kohta 2007. aasta andmeid ei väljastanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 66 korda, sh täna 1)