Linnaga seotud unistused ei olnud täitumatud

Linnaga seotud unistused ei olnud täitumatud

 

1988. aasta maikuus tähistati Kingissepas ka linna 425. juubelit. Sel puhul paluti Kaljo Ellikul kohalikus lehes rääkida oma nägemusest, millisena ta näeb linna aastal 2000. Nüüd, tähtajast kaheksa aastat hiljem, tõdeb Ellik, et tol ajal suurejoonelisena tundunud unistused on enamasti tõeks saanud ning võib julgelt vaadata 20 aastat edasi.

“Puhastusseadmed funktsioneerivad laitmatult,” käis Ellik toona välja esimese unistuse ja tõdeb nüüd, et asi töötabki nii, nagu ta lootis. “Siis oli ju kloaagiks Põduste jõgi, kuhu läks nii tööstussolk kui ka linna fekaalid,” räägib Ellik.

Juba tollal arvati, et Kuressaare peaks minema kuurorditurismi arendamise teed ning taastama oma laialt tuntud suvitus- ja kuurortlinna maine. Elliku sõnutsi võib ka selle unistuse täitunuks lugeda. Nüüd tuleks tema arvates hakata liikuma Kuressaarest väljapoole ja tekitada ka maakonda erinevaid pisikesi sanatooriume. “Võiksid olla sellised autentsed rookatusega hooned näiteks,” unistab Ellik juba edasi.

“Igal suvel toimub vaatemänguline veepidu ja regatt süstade, kanuude ja sõudepaatidega ümber Kuressaare linnuse,” kirjutas Kaljo Ellik aastal 1988. Nüüd tõdeb ta, et kuigi gondleid pole Kuressaarde veel tuua suudetud, võib ametikooli korraldatava veeralli näol ka seda unistust üsnagi täitunuks pidada. Kahju on Ellikul vaid sellest, et veesõidukiga ei saa sõita ümber linnuse, vaid peab vahepeal ka maa peale tulema.

Abajasse purskkaev

Samuti lootis ta toona, et taastatakse praegusel Raiekivi säärel asunud jahtklubi, mis siiski lammutati. Elliku sõnul võib ehitatud Kuressaare jahisadamat pidada nüüd jahtklubi aseaineks, sest jahid meid ju külastavad ja noored saavad trenni teha. Seoses Tori abajaga on Ellikul üks unistus veel. Nimelt võiks sinna paigaldada ühe uhke purskkaevu, mis merest vett välja sülitab.

Elliku kinnitusel on Kuressaare kiiresti ja hästi arenev linn. Tema sõnul on hea, et linna ehitatakse uusi hooneid ja linnapilt muutub. “Oleksime võinud sattuda ka teise äärmusse, kus midagi uut ei tehta, nii nagu on juhtunud mõnes teises Eesti väikelinnas,” ütleb Ellik.

Oma eesmärk on mehel ka 20 aasta pärast kättejõudvaks ajaks. “20 aasta pärast on Kuressaare Euroopa ilusaim linn, see oleks miinimumprogramm,” kinnitab Kaljo Ellik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)