Kohtus

Jäärajal raske avarii teinud juhile määrati rahatrahv. Eile kinnitati Kuressaare kohtumajas kokkulepemenetlus ja määrati noormehele, kes põhjustas eelmisel aastal Kaarma valla jäärajal raske õnnetuse, 15 000-kroonine rahatrahv.

“Õnnetus, millega põhjustati raske tervisekahjustus, leidis aset jäärajal, kus ei kehti liikluseeskirjad,” selgitas kannatanu kaitsja, kohtus, miks ei ole põhjendatud teo kvalifitseerimine liiklusõnnetusena. Kaitsja lisas, et tegemist ei olnud tahtliku teoga.

Eelmise aasta 17. veebruaril sõitis alkoholijoobes Siim (s 1987) oma ema Volkswageniga kaootiliselt Kaarma valla jäärajal. Jäärajal sõitis ka Volvo, mille taga kelgutas 29 meetri pikkuse köie otsas 21-aastane Rando. Siim sattus Volvole liiga lähedale ja sõitis köiele keskelt sisse. Selle tulemusena põrkas kelk vastu Siimu auto parempoolset külge. Rando sai eluohtlikult vigastada ning viidi Kuressaare haiglasse, kust ta tuli edasi Tallinna toimetada.

Prokurör Svetlana Maripuu süüdistas kohtus noormeest ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse tekitamises, mille eest on võimalik määrata rahaline karistus või kuni aasta vangistust. Maripuu palus kohtul vastavalt kokkuleppele määrata rahaline karistus 15 000 krooni, mis tuleb Siimul maksta aasta jooksul, tasudes igas kuus 1250 krooni.

Kohtunik Kristel Pedassaar küsis kohtualuselt, miks selline asi juhtus. “Mõtlematusest,” vastas Siim, lubades kohtus, et midagi sellist tõenäoliselt enam ei juhtu. “Kahetsen oma tegu,” lisas ta. Siimu sõnul on Rando praegu terve, liigub omal jalal ja sõidab isegi autoga.

Kaitsja teada on Siim pakkunud kannatada saanud Randole ka rahalist kompensatsiooni, kuid Rando perekond seda ei soovinud. Siimu advokaat lisas, et tegemist ei olnud tahtliku teoga, õnnetuse põhjustas ettevaatamatus.

Siimul on kehtiv karistus joobes juhtimise eest, kuid vastavalt kokkuleppele otsustas kohus määrata uue karistuse täitmisele iseseisvalt.

Seega otsustas kohus eile kokkuleppe kinnitada ja määras mehele rahalise karistuse 15 000 krooni, mis tuleb tasuda ühe aasta jooksul. Lisaks tuleb noormehel maksta 6525 krooni sundraha, 2875 kr ekspertiisitasu ja kaitsjatasud, mis teeb kokku ligi 25 000 krooni.

Võõra asja endale jätmise eest karistatakse rahatrahviga. Esmaspäeval määrati Kuressaare kohtumajas rahatrahv 34-aastasele Janekile.

2006. aasta augustis leidis Janek Kuressaares oma elukoha lähedalt tänavalt võõra jalgratta ja andis selle oma poja kasutusse. Ratas, mille väärtus on 2800 krooni, on omanikule tagastatud.

Kohus määras Janekile võõra asja omastamise eest 2500 krooni rahatrahvi. Lisaks tuleb Janekul kanda riigi õigusabiga seotud kulud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)