Nael

Nael

 

Saaremaa kõrgeimas punktis, Viidumäe iidsetes metsades elab Jaanus. Mees, keda võiks kutsuda elavaks ajalooks. Ta on mees, kellele kuuluvad sõnad “Töll, Töll tule appi!” ning koos Saaremaa vägilasega on ta lahingus valanud rohkemate vaenlaste verd kui tänapäeval Saaremaal elanikke.

Tere, Jaanus! Kuuldavasti olete teie Saaremaa vanim vabadusvõitleja. Kas vastaksite nüüd, isamaa 90. sünnipäeva künnisel paarile küsimusele?
Mis üheksakümmend! Ma olen isamaa eest võidelnud juba 1206. saadik, kui taanlaseraisk tuli meie maad rüvetama. Ma ei anna alla! Mehed, võtke oma hangud ja taprid ja adrad, läheme peksame neid võõramaalasi!

Me siin räägime Eesti Vabariigi 90. sünnipäevast. Milliste tunnetega vaatate teie hommikust lipuheiskamist Toompeal ning jõustruktuuride paraadi Pärnus ja presidendi vastuvõttu?
Üheksakümmend on titeiga, pole midagi rääkida. Õiged riigid püsivad sajandeid. Ja lipud on saatanast. Mingeid lippe pole vaja lehvitada, kas puudest, mis tuules kõiguvad ja meile jõudu annavad, on veel vähe? Mis paraad, mis vastuvõtt! Kirvestega tuleb vainlasi vastu võtta. Tulevad siia molkused meid orjastama. Me oleme vabad mehed vabal maal ja võime vabalt räimest püüda oma vabast merest.

President näitab end sel aastal oma uue kullast ametimärgiga. Mida teie sellest arvate?
Kuld on saatanast. Ma olen näinud neid hõimuvellede silmi, kui nad kulda nähes hakkavad lalisema ja kui vaimust vaevatud pea ees merre jooksevad. Kuld on vainlaste väljamõeldis. Kadakast tuleb teha kõik märgid. Või siis tapetud taanlase kederluu endale kaela riputada. Siis on kohe näha, et oma poiss. Vaata, taanlase luu on selline punakas. Kui see kaelas ripub, siis tunneb kohe oma poisi ära. Mul terve maja ehitatud taanlaste sääreluudest. Olen ka vurre neist teinud. Siis kui venelased tulid, polnud taprit vaja kasutatagi. Andsid aga neile vurrid kätte ja nad olid kui völutud. Pobisesid ainult vurr-vurr-vurr.

Te olete kuidagi väga vaenulikult meelestatud. Kas teile ei meeldi meie praegune Eesti vabariik?
Ei mingit riiki, ainult vabadust on vaja. Me oleme neid riike siin näinud küll. Ükski neist pole jäänud pidama. Vabadust on vaja. Sellist, kus kõht saab täis ainult sellest mõttest, et sa ei pea kellelegi alluma. Ühelegi riigile.

Paistab, et teil on kogemusi erinevate võimudega.
Kõiki olen ma peksnud. Taanlased põrutasin välja ja rootslased ja sakslased ja venelased. Ise viisin Kingissepale kalossid ausamba ette. Ja näedsa, minema läks. Ma ei mäletagi enam, mitu neid isandaid mu tapri läbi langenud on.

Kingissepa kalossid olid ju ostetud kohalikust kaubamajast. Ega teie neid ometi ostnud?
Mis kaubamaja? Need oli kadunud Töllu omad. Ta käis nendega vanakurja taga ajamas, kui parasjagu vainlast silmapiiril polnud. Oi oli ikka tegus mees! Parimatest parim. Ei saa tänapäevaste argpüksidega üldse võrreldagi. Neil kogu aeg haavikuemand kannide vahel.
Aga pidage meeles, vabadus tuleb. Ma ei ole veel alla andnud. Küll Töll ükskord hauast tõuseb ning kirveterad saavad ihutud.

Einar S Pett,
Naela ajalootoimetus

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 46 korda, sh täna 1)