Mina arvan, et…

Mina arvan, et...

 

19. veebruaril käisin Kuressaare vanalinna koolis, et viia ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Luule Lahe palvel 8a ja 8b klassis läbi ühiskonnaõpetuse tund. Tunni teema oli riigi sümbolid ja riigi jaoks olulised tekstid.

Oma isikliku arvamuse olemasolu on üks neist olulistest asjadest, mis teevad meist unikaalsed isiksused. Arvamuses kajastuvad väärtushinnangud, kodune kasvatus ja koolis õpitu, sõprus- ja suhtlusringi tõekspidamised. Seepärast palusin tunni viimastel minutitel õpilastel panna paberile oma arvamus mõne alljärgneva teema kohta:

Eesti Vabariik
Eesti Vabariigi 90. sünnipäev
Õigused ja kohustused
President
Oma kodu

Allpool on ära toodud 8a klassi õpilaste arvamused. Õpilased kirjutavad kõik oma nime all. Välja on jäetud need arvamused, mille puhul autor ei soovinud oma arvamuse avaldamist ajalehes. 8b klassi õpilaste arvamused saavad leheruumi lähipäevade jooksul.

Eesti Vabariigi 90. sünnipäevast

Margit: Mina arvan, et Eesti Vabariigi 90. sünnipäev on tore. On väga hea, et seda peetakse. Eriti tore on ka see, et käiakse läbi iga maakond. Väga tore, et ka koolis peetakse aktusi Eesti Vabariigi sünnipäeval. Loodan, et see traditsioon jääb ka edaspidi.

Liisa: Esimene asi, mis sellega meenub, on Vabariigi aastapäeva ball, kus kõik saavad oma kleite ja kasukaid näitama tulla. Kuid tegelikult on meie Vabariigi 90. juubel midagi palju sügavamat ja tähenduslikumat. 24. veebruaril 1918 loeti Tallinnas ette vabaduse manifest kõikidele rahvastele. Ka sellel päeval on kõik kohustatud heiskama lipu riigi auks. Meie peres on alati traditsioon saada kokku lähemate sugulastega ja tähistada 24. veebruari kui Eesti Vabariigi sünnipäeva.

Siim: 90. aastapäeva pidustused on kindlasti kenad. Kuid kui sõjaväelased tõeliste Eesti meestena ei jaksa –20-kraadises külmas marssida, mis siis sõjaolukorras juhtub?

Õigustest ja kohustustest

Kerli: Ma arvan, et igaühe kohustus on tasuda seadustega sätestatud makse, lõive jne. Igal kooliealisel lapsel on õppimine seadusega määratud ulatuses kohustuslik. Igal inimesel on õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas.

Taavi: Ma arvan, et mul on piisavalt õigusi, rohkem õigusi ei oska tahta. Kohustusi võiks olla vähem. Näiteks ei võiks koolis koju õppida jätta ning võiks kõik tunnis läbi võtta. Kui poleks kohustust koolis käia, siis paljud noored ei käikski koolis ja jääksid ilma põhiharidusest.

Riho: Mulle tekitab küsimusi alkoholivabadus, et miks saab alkoholi alles alates 18 aasta vanuselt, ja mulle ei meeldi kohustus, mis kohustab käima koolis. Alaealistel võiks olla ka õigus saada rahalist tasu nagu näiteks pension, sest meil ei ole võimalik ise raha teenida. Võiks olla ka õigus nooremalt autojuhi lube teha.

Kodust

Gerttu: Mina arvan, et oma kodu on kõige parem. Seal on alati sind oodatud ja seal on sinu vanemad, kes on sulle alati toeks. Vahet pole, kas kodu on suur või väike, seal on alati hea olla, see on nagu kindlus, mis sind kaitseb. Oma kodust sind keegi välja ajada ei saa.

Merilin: Minu kodulinn on väike, ilus, armas, kõike head, aga kord linnas on suhteliselt käest ära. Noored joovad, suitsetavad ja teevad kõike seda, mida ei tohiks teha. Alkohol on liiga kättesaadav ja tegevust on noortel vähe. Seega võiks keegi asja ikka veel tugevamalt kätte võtta. Sest niimoodi jätkates suundume ühiskonda, kus pea kõik on lubatud ja seda järgivad noored rikuvad oma elu ja tervise.

Eesti Vabariigist

Steven: Riik on väike, aga jõukas. Riigis on vähe sõjatehnikat. Igal inimesel on õigus siin riigis elada. Riik toetab inimesi ja inimesed toetavad riiki.

Senni: Mina arvan, et Eesti Vabariigis on väga hea elada, kuna siin on kõik olemas, mis ühel inimesel vaja. Siin ei juhtu suuri ja traagilisi juhtumeid nagu suurtes linnades. Väga paljud tunnevad üksteist. Ning arvan, et Eesti riigis on väga hea elada, ja olen õnnelik, et siin elan.

Egon: Eesti Vabariik on hea riik, kuigi see ei ole üks heaoluriikide riik. Eesti on küll väike riik, aga suure rahvastikuga sellise väikese riigi kohta. Mina arvan, et Eesti riik võiks samas vaimus jätkata. Muidugi on ka asju, mis paljudele ei meeldi, aga praegugi on asju, mis on paremini kui paljudes teistes riikides. Me peaksime rõõmsad olema, et üldse riigil nii hästi läheb. (Mitte nagu näiteks Afganistanis!)

Ann: Ma arvan, et on nii tore, et lõpuks on olemas päris meie oma vabariik, mida oodati kaua. Mul on hea meel, et meie kodumaa on lõpuks vaba, iseseisev riik ja et ta saab juba 90-aastaseks. Hea on elada riigis, mis pärast nii paljusid pingutusi ja raskeid aegu on lõpuks tõusuteele jõudnud. Eesti Vabariik on igaühe jaoks erinev, just selline, nagu ta ise tahab. Minule on ta väga kallis kodumaa. Hinnake seda, mis me oleme saavutanud.

Presidendist

Getlin: Presidendist võb arvata ainult kõike head. Olgem ausad, tema inglise keele oskus on 10+. Puudub aktsent jms. See on väga hea. Mis mulle tema juures veel meeldib? Ma arvan, et tema n-ö stiil on väga omapärane. Nagu öeldakse: “Kikilips teeb mehe šikiks.” Seda ta on. Toomas Hendrik Ilves oskab olla, oskab rääkida, suhelda jms. Kui päris aus olla, siis ega ma midagi poliitikast ega presidendi kohustustest ei tea. Kuid sellegipoolest arvan, et ta on õige valik.

Peeter: Ma arvan, et meil võiks olla keegi teine, mitte Toomas Hendrik Ilves, vaid hoopis Arnold Rüütel ikka. Ilves on liiga vanamoodne ja veidi liiga paks. Ta loeb kõik paberilt maha, kuigi võiks peast lugeda. Kui ta käituks samamoodi nagu “Pehmetes ja Karvastes”, oleks kõik väga lahe. Ilves võiks vabamalt suhelda rahvaga ja ka rohkem sporti teha nagu Evelin Ilves.

Siim: Eesti Vabariigi president on kindlasti tähtis isik Eesti Vabariigis. Samas on ta aga suhteliselt väikese tähtsusega. Mina arvan, et Eesti Vabariigi presidendile võiks anda rohkem võimu ja tegevusvabadust. Toomas Hendrik Ilves on kindlasti väga väärikas riigi esindaja. Samas, kui presidendil oleks rohkem võimu, siis ta peaks olema erakonnatu. Muidu oleks võimude lahusus täiesti mõttetu.

Kadi: Ma arvan, et president on riigis väga tähtsal kohal. Presidendi valib rahvas, seega on ka rahval tähtis omadus. Nagu lipp ja vapp ja teised sümbolid on riigis ka erinevad presidendid. President peab riigis lahendama küsimusi ja võimalikult kasulikke valikuid tegema enda rahva jaoks. Minu jaoks omab president väga tähtsat kohta meie väikeses Eesti riigis.

Ott: Ma olen oma presidendiga rahul ja ei kurda millegi pärast. Kuid ma ei tee vahet, kumb president võimul on. Elu ei parane ikka oluliselt. Leplik inimene olen!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)