Muusika kirjutab Jarek Kasar, laval esineb artist Chalice

Muusika kirjutab Jarek Kasar, laval esineb artist Chalice

 

Sel neljapäeval laulis, jutustas ja heitis nalja Kuressaare kultuurikeskusesse kogunenud publikule piinlikult ausate ja intensiivsete tekstide esitamisega kuulsaks saanud artist Chalice alias Jarek Kasar. See oli tema esimene soolokontsert Saaremaal.

Kes ta siis õieti on? Jarek Kasar või Chalice? “No mina olen Jarek, aga kui ma lavale jooksen, siis olen ma Chalice,” selgitas noormees oma kaht identiteeti ja lisas: “Laule kirjutan ikka ise, sest laulud on isiklikud. “Nii ausalt isiklike tekstide kirjutamist ja avalikkusele ettenäitamist, Chalice’i puhul esitamist, võib pidada lausa liputamiseks. Fraasid ei ole rõivastatud ilusate omadussõnadega ning neilt ei aimdu Armani “Diamondsi” hullutavat lõhna. Aga tsiteerides Chalice’i: “Selline ninnunännutamine mulle, jah, ei meeldi, et ma ütlen ütlemise või kõla pärast mingeid asju. Kui midagi ütlen, siis nii ongi.”

Konkreetsus, vahetus ja teatav rahvamehelik hoiak on ilmselt võlunud ka suuremat publikut kui neljapäeval kultuurikeskusesse kogunenud saalitäit rahvast. Chalice’i peamise Saaremaa publiku moodustasid hilisteismelised, aga ei ole raske ette kujutada ka märksa vanemaid kodanikke särasilmselt artistile kaasa elamast. Chalice’il piisas öelda vaid paar fraasi ja saal sõna otseses mõttes sõi tal peost. Ja mitte vaid küpsiseid, mida laulja lahkelt kuulajate-vaatajatega jagas.

Kontsert kestis pea tund aega. Uurisin Chalice’ilt, kui kaua suudab ta niimoodi publikut köita, et kvaliteet ei jääks alla kvantiteedile. “Kõige parem kontserdi pikkus on 45 minutit, täpselt nagu koolitund, sest inimene ei suuda rohkem vastu võtta sellist kontserti, nagu mina teen, sest siin on vaja kaasa mõelda,” arvas ta. Samas iseendale ja lugu kirjutades võib ta laulda väikeste vaheaegadega kas või kaks ööpäeva järjest. Täpsuse huvides lisas Chalice, et päris niikaua ei ole tal ühegi laulu puhul kunagi läinud.

Kuressaares esitas artist neid laule, mida ta klaveril mängida oskab. “Ega neid väga palju olegi ja klaverit ei oska ma ka mängida,” lisas Chalice enesekriitiliselt.

Üldse eelistaks Chalice soolokontsertide puhul mängida klaverit keset publikut. Nii on vahetum ja intiimsem. “Mulle selline distantsilt kontsert, et artist on hästi kõrgel, see tundub sihuke… Ma ei ole suure lava mees. Mulle klaveriga üksi nagu Elton John esineda ei meeldi. Meeldib selline intiimne õhkkond. Näiteks oleks hea, kui klaver oleks all ja toolid oleksid ümber,” kirjeldas Chalice soolokontserdi ideaalvarianti ja lisas: “Niimoodi tunnetan ma enda laule kuidagi paremini ja ma ise suhestun teistmoodi. Publikut on rohkem esinemises sees.” Samuti ei tee noormees sellest numbrit, kui tulebki kokku väiksemaarvuline kuulajaskond. Ongi intiimsem.

Saaremaa ja Kuressaare Chalice’ile üldiselt meeldib. Selline tühjade tänavate, ilma ebameeldiva rahvata, isegi nii uduse ja vihmaseguse ilmaga, kui on seda Saaremaa veebruar. Jaanipäeva eelistab Chalice kindlalt mandril veeta.

Chalice ei vaja intervjuusid, et endale publikut ja tuntust hankida. Minul kui ajakirjanikul ei jää midagi muud üle kui aktsepteerida Chalice’i välja öeldud tõdemust: “Ma ei tea, kas nii on ülbe arvata, aga päriselt arvan, et kui annan intervjuusid, siis eks see toob ikka pigem ajakirjanikule leiva lauale. Minu intervjuud on tegelikult minu laulud ja kes tahab mu elust midagi teada, saab kogu vajaliku info sealt.” Ja nii ongi.

Tsiteerides vabalt praegu ühe tunnustatuima, ja mis seal salata, noore ja alternatiivse poeedi fs-i sõnu, märgib loomeinimene üles oma elukogemuse. Vahet ei ole, kas ta teeb seda muusika, sõnade, pintsli või fotokaga. See on tema nägemus, tema vaade, tema enda elu, millelt ta maha kirjutab ja millele annab universaalsema tähenduse. Sest muidu ei ole see kunst.

Chalice’ile ei ole asjatult antud noore geeniuse austavat tiitlit. Kõik, kelle tee viis neljapäeval kultuurikeskusesse, võisid selles ise veenduda. Chalice kandideerib ka Kultuurkapitali kirjanduse aastapreemiale luule kategoorias 2007. aastal välja antud laulutekstidega plaadil “Taevas ja perse”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 72 korda, sh täna 1)