Korteriühistutele ei meeldi linnavalitsuse kava laiendada tasulist parkimisala (4)

Korteriühistutele ei meeldi linnavalitsuse kava laiendada tasulist parkimisala

 

Neljapäeva õhtul toimunud Kuressaare korteriühistute juhtide ümaralaual tutvustasid linnavalitsuse esindajad kava, mis näeb ette tasulise parkimisala laiendamist Kuressaare kesklinnas.

Eesti korteriühistute liidu Saaremaa büroo esimehe Valdek Krausi sõnul rääkisid Kuressaare korteriühistute juhtide ümarlaual osalenud abilinnapea planeerimise ja ehituse alal Urmas Sepp ja linnainsener Madis Pihel linnavalitsuse kavast laiendada kesklinnas mootorsõidukite tasulist parkimisala.

“Minule jäi mulje, et uus tasuline parkimisala peaks tulevikus kulgema mööda Uut tänavat puukirikuni, sealt edasi mööda Garnisoni tänavat Pika ja Tolli tänavani, mööda Tolli tänavat pargini ja seejärel mööda linnapargi äärt kuni taas Uue tänavani välja,” kirjeldas Kraus linnavalitsuse plaane.
“Nimetatud alale jääb aga rohkesti korterelamuid,” jätkas ta. “Korteriühistute esindajate kartus on, et kui linnavalitsus oma kava tõepoolest ellu viib, hakkavad autoomanikud oma sõidukeid senisest enam kortermajade hoovidesse parkima.”

Pealegi on Kuressaare kesklinna kortermajade hoovid Krausi sõnul tihti väga kitsad, mistõttu on neis majades elavad inimesed ka ise sunnitud oma sõidukid uulitsale parkima. “Tasulise parkimisala laienemine tähendaks aga, et need inimesed peaksid omaenda kodu juures parkimise eest veel tasu maksma, mis oleks ju absurdne.”

EKL-i Saaremaa büroo esimees väljendas arvamust, et juba praegu on Kuressaares tasulise parkimisega seoses tekkinud mitmeid probleeme. “Näiteks pole Kuressaarde kui turismilinna saabunud külalisel eriti lihtne leida kohta, kust saaks parkimispileti osta,” rääkis ta. “Avalikes kohtades pole ju piisavalt automaate ja parkimispileteid müüakse sageli kuskil kauplustes, mis pole alati avatud ja mille ülesleidmine pole turistide jaoks just eriti lihtne ülesanne.”

Samas avaldas Valdek Kraus arvamust, et ka tasuta parkimise aeg peaks kesklinnas olema pikem. “Praegu on selleks vaid 15 minutit, kuid selle ajaga ei jõua praktiliselt midagi ära teha,” märkis ta. “Minu arvamust mööda peaks see tasuta parkimisaeg kestma vähemalt pool tundi ja mulle jäi mulje, et meiega kohtunud linnavalitsuses liikluskorraldusega tegelevad ametnikud lubasid seda tulevikus arvesse võtta.”

Prügimajad Kuressaarde

Teine teema, mida Kuressaare korteriühistu juhid oma neljapäevaõhtusel ümarlaual arutasid, oli seotud linna prügimajandusega. Sellest andis kohalolijatele ülevaate linnavalitsuse keskkonna- ja välisprogrammide spetsialist Karli Valt.

Varem on Kuressaare korteriühistute esindajad välja käinud mõtte, et linna suuremate kortermajade juurde võiks Skandinaaviamaade eeskujul rajada lukustatud prügimajad. Valdek Kraus ütles, et linnavalitsus on selle idee üldjoontes heaks kiitnud.

“Kuressaare ühe korteriühistu esindajana viibis meie ümarlaual ka abilinnapea arengu ja planeerimise alal Kalle Koov,” rääkis ta, “kes tuli ümarlaual välja mõttega, et tulevikus võiks linn ühistuid abistada Kuressaare linnamiljöösse sobivate prügimajade projekti väljatöötamisel.”

Prügimajade maksumusest annavad aimu Tallinna lähedal Laagris valmistatavate prügimajade hinnad: 4 konteineriga prügimaja maksab ca 25–35 000 krooni ja 6 konteineriga prügimaja umbes 35–45 000 krooni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 55 korda, sh täna 1)