Ajakirjanik arvab: Võtaks õige eeskuju… Brüsselist (9)

Ajakirjanik arvab: Võtaks õige eeskuju… Brüsselist

 

Kuna minu kodu on sellises Saaremaa vallas, kus prügisorteerimist veel ei nõuta, pole ma ka pidanud erinevat värvi konteinerite asukohta tuvastama ega koduses majapidamises olmejäätmeid sorteerima. Küll olen aga kõrvalt jälginud linnakodanike muret, sest minu meelest oleme me oma süsteemi keerukusega ette jõudnud isegi Brüsselist.

Nimelt on Euroopa Liidu pealinnas prügimajandus korraldatud minu arvates väga inimsõbralikult. Linnaosade vahel on ära jagatud päevad, millal kusagilt kas siis paberit-pappi, biojäätmeid, pakendeid või üldist prügi ära viiakse. Kodanik paneb olmejäätmed eri värvi prügikottidesse (valge – üldine, kollane – paber-papp, roheline – biojäätmed, sinine – pakendid).

Kilekotid tõstetakse õhtul ukse taha tänavale ning prügiauto korjab need siis möödaminnes ära. Vaid klaastaara ja vanad riided (!) peab kodanik ise konteineritesse viima.

Prügikotte müüakse seal igas suuremas poes (kus toidu kõrval ka esmatarbekaup) ning jäätmemajanduse eest vastutab nagu meilgi kohalik omavalitsus.

Nii lihtne ja loogiline. Muide, kui kedagi huvitab, saab vaadata Brüsseli prügimajanduse koduleheküljelt http://www.bruxelles-proprete.be (lehekülg on küll prantsus- ja flaamikeelne). Seal on kirjas, kuidas prügi sorteerida ning millal vastavat värvi prügikotid tänavale jätta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)