Lihtne küsimus (14)

Toimetusse helistas pensionär, kes kurtis, et Lembit Rätsep on kirjutanud lehes, et kõigil eramajadel peab riigilipp lehvima. Ta tunnistas, et nõue on õige, kuid temal näiteks pole raha, et lipp soetada (liiga kallis), trahv aga on kuni 6000 kr. Pensionär tegi ettepaneku, et las linn siis kingib pensionäridele või üldse ka vaesematele linnakodanikele riigilipu.

Vastab Lembit Rätsep, Kuressaare linna heakorra järelevalve spetsialist:

Lipu kui riigivõimu sümboli heiskamist lipupäevade aegu kõigil majadel on nõutud iga riigikorra ajal. Linna heakorraeeskirjades oleva nõude eesmärgiks pole inimeste hirmutamine, vaid südametunnistusele koputamine. Iga Eesti kodanik hindab oma riiki sedavõrd, et leiab võimaluse riigilipu soetamiseks. Eesti riigilipp on kindlasti enamiku eestlaste arvates üks kaunimaid trikoloore maailmas.

Kui inimene oma riigi lipust lugu ei pea, ei paranda seda asja ka trahvimisega. Meelde tuletama peab inimestele aga ikka.

17 aasta jooksul, mis vabariigi taastamisest möödunud, peaks igaüks juba olema jõudnud oma majale lipu soetada. Praegu Saaremaa Kaubamajas müügil oleva sobiva suurusega lipu hind on 235 krooni, kuid müügil on lipud ka mujal, näiteks Bauhofis või Rehemäe poes. Rätsep lubas, et kontrollima ja meelde tuletama hakatakse riigilipu heiskamise nõuet kolmel päeval aastas (24. veebruar – vabariigi sünnipäev, 23. juuni – võidupüha ja 20. august – taasiseseisvumispäev).

Kuressaare linnavalitsusest öeldi, et eraldi nn lipufondi eelarves pole. Pole ka teada, et mujal Eestimaa linnades oleks praktiseeritud eramaja omanikele riigilipu kinkimist. Tartu linn kinkis paari aasta eest Tartu lipu kõigile ühistutele, aga riigilipu soetamine on jäänud ka seal majaomanike kodanikukohuseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 54 korda, sh täna 1)