Majanduskuritegude osakaal Saaremaal pole suur

Lääne politseiprefektuuri avalikustatud statistikast selgub, et kuigi kuritegevus Saare maakonnas 2007. aastal ülemöödunud aastaga võrreldes kasvas, pole majanduskuritegude osakaal kuritegevuse üldises statistikas kuigivõrd suur.

2007. aastal registreeriti Saare maakonnas ühtekokku 22 kuriteoteadet, mida võiks kvalifitseerida majanduskuritegudena. Nende hulgas on 18 kelmust ja neli ametialast süütegu.

Kuressaare politseijaoskonna andmetel on suur osa läinud aastal sooritatud kelmustest – so varalise kasu saamine tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel – seotud SMS laenu pettustega.
Kuressaare politseijaoskonna kriminaaltalituse komissari Veigo Väli sõnul altkäemaksu või pistise andmise-võtmise ja vahendamisega seonduvaid kuritegusid möödunud aastal Saare maakonnas ei registreeritud.

Lääne politseiprefektuuri haldusalal tervikuna (siia kuulub kuus maakonda: Pärnumaa, Saaremaa, Hiiumaa, Raplamaa, Järvamaa ja Läänemaa) registreeriti möödunud aastal kokku 420 majanduskuritegu, sh 387 kelmust.
Üle poole majanduskuritegudest sooritati Pärnu linnas ja Pärnumaal.

Lääne politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse vanemkomissar Mehis Mets ütles, et kelmused on kuriteo liik, kus inimene ise saaks väga palju ära teha selle nimel, et kuriteo ohvriks mitte sattuda.
“Meil, eestlastel, on selline ütlus – liiga hea, et tõsi olla,” rääkis Mets.

“Kelmid on väga head inimestetundjad, nad suudavad vastavalt vajadustele kiirelt ümber orienteeruda nii oma jutus kui ka tegudes.”

Et aga kelmuse ohvriks mitte langeda, siin oleks politseil vaid üks soovitus: ärgem andkem kergekäeliselt raha välja ja ärgem võtkem kergekäeliselt laenu. Igal juhul tuleks säilitada kriitikameel ja kuriteokahtluse puhul sellest kindlasti teavitada ka politseid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)