Repliik: Terve ja tugev pere (6)

Repliik: Terve ja tugev pere

 

Sulepead haarama ajendas mind hiljuti lõppenud Hansapanga ja Arno Tali sihtkapitali korraldatud konkurss, mille eesmärk oli tunnustada ja toetada lasterikkaid peresid. Oli tore teada saada, et meie maakonnast osales konkursil tänavu tervelt 11 peret, kellest “finaali” ehk siis maavalitsuse hindamisvooru, pääses kolm.

Olen kindel, et kõigis neis peredes, kes konkursil osalesid, elatakse täisväärtuslikku pereelu: arendatakse ja koolitatakse lapsi, peetakse au sees peretraditsioone ja tuntakse oma pere üle uhkust (nagu nägid ette konkursi nõuded).

Minu jaoks oli hämmastav teadasaamine, et konkureerima pääsesid küll vabaabielupered, kuid välistatud olid tublid üksikvanemad, nagu ka lahutatud. Siit tekibki küsimus: milline on täisväärtuslik perekond? Kui vahetada elukaaslast, siis ametlikku lahutatu-tiitlit kaasa ju ei anta.

Teisalt tekitab võõristust konkursi ühe korraldaja – Hansapanga – vaat et silmakirjalik käitumine. Tahad laenu saada – pead olema abielus, tahad perekonkursil osaleda – ei pea sul abielutunnistust lauasahtlis olema.
Ma usun, et mitte keegi ei kahtle, et Eesti rahva säilimise kindlustab terve ja tugev perekond ning toredate perede tunnustamine on üks väike samm nende väärtustamiseks.

Kui me aga nutame, et meie maakonna rahvastiku arv väheneb pidevalt, kas ei oleks siis aeg üles otsida ka meie tublid pered – kas või needsamad kolm, kes seekord “finaali” jõudsid – ning neist natukenegi rohkem rääkida? Lääne maavalitsus, muide, kutsus oma vastuvõtule rohkem peresid kui vaid see üks, kes suure pere stipendiumi sai. Kas siin pole mõtlemisainet?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)