Juhtkiri: Auhinnad aususele

Juhtkiri: Auhinnad aususele

 

Möödunud aastal tehti Eestis palju filme, nii dokumentaalseid, mängu- kui animafilme. Filmiauhindugi noppisid neist päris mitmed – nii kodu- kui ka lausa välismaal.

Võiks aga öelda, et kõige rohkem on 2007. aasta kodumaisest filmitoodangust kõneainet pakkunud neist kolm – “Klass”, “Sügisball” ja “Jonahtan Austraaliast” – ning neid ühendab kindlalt üks joon – ausus, rääkimine asjadest nii nagu need on.

Kui “Sügisballi” puhul ei ole kellegi eriti suurest solvumisest seni kuulda olnud, siis “Klassi” puhul tõstsid häält õpetajad ning “Jonathani”-filmi peale oli tagajalgadel Mustjala rahvas. Kas siis nii võib – näidata asju ilustamata, tõmmata kellegi prestiiži alla, ega me ju tegelikult sellised ei ole!

Ei usu, et kellelegi nende filmidega on liiga tehtud, hoopis rohkem on aga tõusnud tulu. On ju ühiskonnas vallandunud diskussioonid pannud meid mõtlema ja rääkima palju laiematest väärtustest, kui oleksime võinud arvata. Just see on olnud positiivne, et üleüldiselt levinud pinnapealsusele ja särava fassaadi näitamisele on tulnud vastukaaluks sügavuti minek, mis mõneti on osutunud valusalt ausaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)