Õed Härmatid – esimeikarid Nasvalt (3)

Õed Härmatid – esimeikarid Nasvalt

 

Reet Härmat: Iluprotseduuridega ei tohi hulluks minna!

Reet mäletab, et lapsena ta ilumaailmaga väga kokku ei puutunud – isa oli meremees ja ema oli õpetaja. Tõsi, Reeda isaema oli moemajas juuksur ning tõeline daam. „Tema töö viis meid ilumaailma juurde. Mina lausa elasin ühe aasta vanaema juures, sest lasteaias ma eriti ei käinud. Isa oli kaugreisidel ja ema õpetamisega hõivatud.“ Nii Reet Tallinna aastaks komandeeritigi.

Reeda ema õpetas endises 2. keskkoolis ehk praeguses Kuressaare gümnaasiumis vene keelt. „See oli lahe – olla õpetajanna laps.

Vahetundidel, kui teised hõõrusid mööda koridore, käisin mina õpetajate toas kohvi joomas. Sööklad olid siis ju koledad ja mul oli nagu eelisõigus.“ Kõik õpetajad olid ema sõbrannad ja nii jätkus Reedal ka julgust käia kaebamas, kui keegi oli pahandust teinud. „Mina ei kartnud. Kui kiusati kedagi, siis mina kaebasin ära. Õiglus pidi jalule saama!” Reet oli koolis tubli ja õppis usinasti vene keelt. Hiljem on see talle kõvasti kasuks tulnud, sest Reeda elukaaslane on Ukraina venelane.

On proovinud Botoxit

„Alustasin päris vara enda meikimist. Juba kaheksandas klassis tegin endale täismeiki ja kasutasin silmalainerit. Mäletan, kuidas ajasime sõbrannadega pärlmutter-huulepulki taga.“

Jumestuskreemi ei pidanud Reet väga kasutama, sest punne tal puberteedi ajal ei olnud. „Küll aga hiljem, raseduse ajal.“ Üldse teab Reet, et nahk näitab kohe ära organismi seisukorra. „Tähtis on see, mida sööd ja jood. Kui eksid, siis avaldub see kohe ka näonahas.“ Reet ise püüab alati oma söömisi järgida ning igati oma välimuse eest hoolitseda.

„Olen toidulisandeid söönud ja isegi Botoxi süste proovinud. Silusid kenasti kortsud laubal ära.“ Reedal on elav miimika ning ta kipub ikka laupa kortsutama, Botox aga tõmbas kõik pingule ning refleks kadus ära. Reet on kindel, et kortse tuleb ennetada, mitte pärast neid meeleheitlikult ravida.

„Olen oma vanuse kohta päris palju eksperimenteerinud.“ Hiljuti avastas Reet hea meetodi, kuidas näonahka turgutada. „Selleks on pindmine koorimine, mis taastab verevarustuse näos ning tõeliselt pidurdab vananemisprotsessi.“

Reet teab, et kõike tuleb teha mõõdukalt ja hulluks ei tohi iluprotseduuridega minna. Teinekord kuuleb Reet lahedaid ilunippe ka oma klientidelt, keda ta meigib. „Näiteks Elektra soovitas mulle sinistele silmaalustele Helena Rubinsteini Eye Zoom’i.

Vaatasin, et tal on nii sile silmaalune nahk ja siis ta andiski nõu.” Reet soovitab, et alati peaks siiski kreeme ja seerumeid enne proovima väikese näidistestriga, sest kõik kreemid ei pruugi alati sobida. Ka solaariumis ei soovita Reet palju käia, see rikub nahka.

„Ise teen spraypäevitust kui on mingi pidulik üritus. Tulemus on efektne ja mitte nii nahavaenulik.“ Reet imestab, et on ka neid, kes pesevad vee ja seebiga ning kelle nahk on ikka sile ja pehme nagu beebil. „Ju see on neil siis geenides.“ Oma ema pealt vaatab Reet, et tal on ka hea näonahk, aga juba peeneid kortse täis. „Seda peaksin ma kuidagi ennetama… Näen, milline võin aastate pärast välja näha.“ Oma ema meigivad nii Reet kui Loore siis, kui ema läheb oma lauluansambliga esinema.

Väljakutsed läbi juhuste

Reeda tee meikijani läks läbi juhuste kokkusattumiste. Algul töötasid õekesed riidepoodides müüjatena. „Loore oli kosmeetikakoolis käinud ja väljaõppinud kosmeetik. Minul kosmeetiku tausta pole.“ Aga paberid alati ei loe, vaid loeb ikka julgus ja pealehakkamine.

„Mulle meeldis, kui Loore jälle Kuressaarde sattus, siis oli ta alati kenasti meigitud. Ja üldse on tema algusest peale rohkem ilumaailma vastu huvi tundud.” Reet meenutab, kuidas Loore lapsena lõikas ajakirjadest välja ilusate naiste pilte ja kogus erinevaid näotüüpe. „Loore joonistab ka paremini ja tal on ilusam käekiri,“ ei lõpe Reeda kiidusõnad õe aadressil.

Reet jälgis õe tegemisi tähelepanelikult ning hakkas ka vaikselt harjutama. Kui Loore läks poest Katrin Sangla ilusalongi tööle, siis läks Reet Loore asemel riidepoodi. Enne oli Reet aga töötanud hoopis inglise kaubamaja Next Eesti filiaalis müüjana. „Juba selleks, et sinna tööle saada, pidin läbima hullu konkursi. Õppisime psühholoogiat ja arendasime suhtlemisoskusi. Ka läbisin ma meigikursused.

Kõigest pidi natuke teadma.“ Siis aga läks Loore dekreeti ja soovitas Katrin Sanglale enda asemele Reeta. „Loore pakkus, et mina võtaks ohjad üle. Ma polnud kindel, et saan hakkama. Algul ikka plätserdasin parajalt, aga julgus oli olemas.“

Ka tegi Reet meikarina endale nime läbi juhuse. „Kui olin Katrin Sangla stuudios poolteist aastat töötanud, juhtus nii, et Katrin ise ei saanud minna ühe meigifirma presentatsiooni tegema. Saatis mind… Firma tootejuht Margot Kihulane vaatas mind kahtleval pilgul, pisut solvunult…” Nüüd on Reet ja Margot head sõbrannad ja nende koostöö on pikalt jätkunud, sest Reeda töö meeldis neile väga.

Täna meeldib Reedale teha Kaubamaja väljaande Hooaeg kampaaniaid. „Seal saab oma fantaasiat rakendada.“ Samas nendib Reet, et tunneb puudust soengute tegemise oskusest. „Paljud tahavad täna, et meikija oskaks ka soengut teha ja oleks multifunktsionaalne. Sestap on näiteks ka teatrigrimeerijatel vahest eelis.“ Ka Katrin Sangla, kes on olnud õdedele Härmatitele suureks eeskujuks ja õpetajaks, valdab nii soengute kui ka meigi tegemise kunsti.

„Aga eks see on ka rohkem kättevõtmise asi. Kui tahan, võin ka soengu tegemise juurde õppida.“

Reet on jumestanud paljusid Eesti kuulsusi: nii Edgar kui Vilja Savisaart, Siiri Oviiri, Kristiina Ojulandi, Tõnis Paltsu, Arnold Rüütlit. Välismaistest staaridest Pet Shop Boys ansambli liikmeid Chris’i ja Neil’i, vene tipplauljat Dima Bilani. Modellidena meeldib Reedale kasutada Lea Liitmaad, Kristiina Heinmetsa, Kadi Toomet, Karin Touartit.

Daisy Tauk on samuti üks Reeda lemmikuid. „Ta on omaette tüüp. Mitte klassikaline iludus, aga armas ja veidi printsess Diana moodi.“ Vahel kaasab Reet ka oma sõbrannasid muutumismängudesse ja ajakirjade jaoks pildistamisse.

Lisaks ajakirjade fotosessioonidele teeb Reet meiki ka venekeelsele kanalile PBK, uudistesaatele Meie Pealinn. Ajakirja Stiina kaanemeike on Reet teinud 5 aastat järjest, kui moetoimetaja oli Karolin Kuusik. Ka Eesti Naise kaanestaare meigib Reet alati suure rõõmuga. Kui Reet aega saab, siis meigib ta modelle ka Tallinna Kaubamaja ajakirja Hooaeg tarvis ning jagab regulaarselt ilunippe ajakirja Just ilulisasse Glamuur.

Just viimasesse saavad Reet ja Loore teha vabal valikul meigilugusid nende persoonidega, kes neile huvitavad tunduvad. Reet ja Loore on koostööd teinud paljude fotograafidega, kuid lemmikud on Olga Makina, Hele-Mai Alamaa, Kristjan Lepp ja Laura Kallasmaa.

Loore ees ja Reet järel 

Reet on ikka oma vanemat õde järginud. Samas on neil ka palju sarnasusi. „Me oleme mõlemad ju Vähi tähtkujust.“ Loore on pikema mõtlemisega ja kaalutlevam. Tal läheb hästi kaua enne, kui langetab otsuse. Ka on Loore see, kes loeb sõnu peale, et ma töö ajal nii palju ei räägiks.

Saaremaalt pärit õekesed on mõlemad pärinud hea huumorimeele, oskuse enda kulul nalja teha. „Kui tahan, siis räägin Saaremaa aktsendiga, ja kui ei taha, siis ei räägi, inimestele teeb see palju nalja. See loob vaba õhkkonna.” Reet ütleb, et Loore on rohkem emasse ja tema oma tädisse, ema õesse, kes ka ennast meikida armastas.

Lapsena kaklesid Loore ja Reet kõvasti. „Tülid tulid väikestest asjadest. Vanem vend siis kaitses mind. Praegu on meil täielik harmoonia.“ Reet kirjeldab Looret kui asjalikku, vaikset ja pehmet.

„Loore on alati pragmaatiline. Ta on ka selline organiseerijatüüp. Näiteks jagas ta alati kommid laiali, kui neid toodi.” Siis sai Loore kaksikute emaks ja pühendas kogu aja neile. Tagantjärele kahetseb Reet, et ta oleks võinud rohkem oma õele toeks olla.“

Aga lapsed olid nii väikesed ja ma kartsin natuke neid üksi hoida.“ Nüüd on õed aga lahutamatud, helistavad iga päev mitu korda. „Me kohe ei saa teineteiseta. Seoses tööga suhtleme palju aga võin öelda, et Loore on ka mu tõeline südamesõbranna. „Oma õde on ikka kõige ligidamal ja meie huvid kattuvad.“ Ka on õekesed teineteisele head õpetajad. „Kui ühel on midagi hästi välja tulnud, siis on teisel midagi õppida. Rõõmustame teineteise kordaminekute üle.“

Kooselu vene rahvusest mehega

Reet elab juba kümme aastat vene rahvusest Ruslaniga, kellega tal on 5-aastane poeg. „Eks mees on ka mulle teatud piirid seadnud, et ma üle ei töötaks. Ta hoiab mind raamides. Mul on kindlad kellaajad, milleni ma tohin töötada, ülejäänud aja pean pühenduma perele ja kodule.“ Eriti alguses tahtnud Ruslan, et Reet oleks vaid tema jaoks olemas ja pühendaks kogu aja temale. „Mina aga tahtsin ikka oma töökontakte säilitada…“ Oma mehega kohtus Reet diskoteegis. „Armastus on suur. Tema ei ole mitte nii impulsiivne. Ta püüab end vaos hoida…” Poeg räägib kahes keeles, on tubli ja rahulik.

Saaremaale püüab Reet jõuda nii tihti kui võimalik. „Jõulude ajal on keegi meie perest ikka esindatud olnud. Sel aastal läks Loore.“ Reet ise peab pühi kahekordselt – nii luteri kui ka õigeusu jõule.

Loore Härmat: Saaremaal olles saad nagu topelt aega juurde

Kuigi saan intervjuu jaoks õdedest tippjumestajate Loore ja Reet Härmatiga kokku eraldi, et lugu tuleks võimalikult põnev ja mitmekülgne, siis räägivad nad ikka sarnaselt, tunnevad ja tunnetavad ühtemoodi, kõlavad hääle poolest nagu kaksikud ja on hinge ning südant pidi kokku kasvanud.

Vaid välimuselt on nad erinevad, kuigi neil on palju sarnaseid näojooni.
Keskkooli ajal tegeles Loore palju spordiga. „Tegelikult olime me kõik spordilembesed. Kui olid Kuressaare ümber-linna-jooksud, siis mina võitsin kaks korda ja hiljem Reet vist lausa kolm korda.“ Ka Loore ja Reeda vanemad tegid palju sporti.

Vanaema ilumaailmas kõva tegija

Loore meenutab, et ilumaailma pisiku sai ta just nimelt oma vanaemalt. „Eesti ajal oli ta ikka kõva tegija, meikis toonastel moešõudel ja kuulus žüriidesse. Vanaemal oli lai klientuur ja ta tegi tööd kuni 80nda eluaastani.

Tema kliendid olid lõpuks väga vanad, aga talle ustavad.“ Vahepeal mõtles Loore ka põhjalikumalt maalimisega tegelda ning soovis isegi ERKIsse sisse saada. Käis ettevalmistuskursustel moekunsti erialal, aga ei saanud sisse ja lõi käega. „Saarelt mandrile tulin 10. klassis ja lõpetasin keskkooli Pirita majanduskoolis.” Loore läks tööle riidepoodi ja peale kosmeetikukooli lõpetamist sai tööd Katrin Sangla stuudios.

„Hakkasin seal teda moešõudel abistama ja meikimist proovima. Nii sai minust puhtalt meikar ja see oli toona haruldus.“ Loore arvab, et seepärast nad Reedaga nii tuntud nüüd ongi, et on pea kümmekond aastat ainult meigile pühendanud.

Ka Loore on nagu õdegi, mõelnud täiendõppele. „Tahetakse, et meikar oleks ka juuksur. Nüüd soovitakse juba paketti – juuksur, stilist ja meikar.“ Koos Reedaga viib Loore läbi ka jumestuskursusi Intersalonis.

Loore on teinud meike nii pruutidele kui ka fantaasiarikaste fotosessioonide jaoks. Ka on Loore võitnud jumestusvõistlusi. Tegelikult on Loore üsna rahutu loomusega ning soovib vaheldust. „Vahepeal mõtlesin sisekujundaja ametist, aga Tallinnas on neid nii palju.“

Saaremaa võimaldab väljalülitumist

„Kõige paremini saan puhata Saaremaal. Kui keegi helistab, siis ütlen, et olen Saaremaal ja kohe jäetakse rahule. Seal saan ennast täiesti välja lülitada. Muidu kui tuleb huvitav pakkumine, siis ikka võtad vastu, kui oled saadaval.“

Loore tahaks tiheminigi Saaremaal käia, aga laste kooli pärast väga ei saa. Teinekord on just nädala algused vabamad, nädalavahetused tihedamalt tööotsi täis pikitud. Aga emadepäeval, lihavõtete ja jõulude ajal püüab Loore kindlasti Saaremaale minna. Loorele meeldib külastada ka Saaremaa spaasid ja lõõgastuda nii Grand Rose spaas kui ka GO spaas.

„Saaremaal olles saad nagu topelt aega juurde. Linnas on hullumeelne tempo, saarel tundub kõik nii aeglane, kõik on rahulikud ja ei närvitse ja ei tõmble.“ Esimestel päevadel ei saa isegi aru, kuidas saab poes nii aeglaselt minna.

Reet on parim sõber

Loore sõnul aetakse neid tihti Reedaga segamini. „Kord arvati, et Reet on lausa mu ema. Ka peetakse meid alatasa kaksikuteks.“ Tegelikult on Reet kolm aastat Loorest noorem ja peajagu pikem ning pruunide silmadega. “Me oleme küll välimuselt erinevad, aga tegelikult hingelt kokku kasvanud.

Reet on mu kõige parem sõbranna ja ma tunnen end oma õe seltskonnas kõige paremini.“ Ka Loore tunnistab, et nad ei saanud õega lapsepõlves väga hästi läbi ja kiskumisi tuli ette. „Nüüd aga helistame iga päev. Meile sobib teineteise huumorimeel. Kui on samad naljad, mille üle naerda, siis läheb ka pikkadel moešõudel meikimine lihtsamini. Nii turgutame teineteist.“

Seoses Reeda impulsiivsusega meenub Loorel tore lugu. „Reet pidi minema meikima Joel De Lunat ja ta bändi X-Plode. Oli sügistalvine aeg ja Reedal hirmus kiire. Kihutas kodust nii välja, et ei jõudnud panna seelikut selga, sest mantel ja jakk olid piisavalt soojad. Avastas poolel teel, et seelikut pole seljas. Helistas mulle ja mina siis andsin talle oma kleidi selga ja päästsin piinlikust olukorrast välja. Kuidas ta oleks saanud seelikuta minna.“ Üldse meeldib Loorele koos õega mõnusalt lõõpida.

Loore on vabakutseline ja oma aja peremees. Kuigi nädalalõppudele koguneb palju tööd. „Eriti vabariigi aastapäeval… Kiire on ka jõulude ja aastavahetuse aeg.“ Püsiklientideks on Loorel Anu Saagim ja Maarja-Liis Ilus… Ka Ingrid Tõnistet on ta palju meikinud.

Loore arvab, et hea näonaha on ta arvatavasti pärinud just Saaremaa puhta kliima keskel sirgudes. „Seal on klaarim vesi ja puhtam õhk. Kui olen Saaremaal, siis ei pea ennast isegi mitte kreemitama. Vesi on nii hea. Siin Tallinnas on vesi keemiat täis.“

Loe Reeda ja Loore ilunippidest ka tänasest lehest!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 348 korda, sh täna 1)