Kadakahaldja savanniunenägu

Kadakahaldja savanniunenägu

 

Saaremaine Lustjala mängumaa “Kadakahaldja unenägu” ei ole tavalises mõistes kuuldemäng. Jah, seda on hea raadiost või CD pealt kuulata. Aga veel parem on plaat masinasse panna ja kuuldemängu järgi mängida. Olla lõvi või haldjas või kaelkirjak. Nii lihtsalt ja just selliste asjadega, mis parasjagu kodus on. Pole vaja barbisid ja legosid, et luua päris enda maailm.

Fantaasial ei ole piire.

Nii ei olnud ka Lustjala rahva ühisloomena sündinud “Kadakahaldja unenäol” piire, kui tuli mõte luua loo peategelane, nähtamatu haldjas, kes levitab kõikjal enda ümber kadakalõhna ja pakub tõbistele tervistavaid kadakamarju. Veel enam, unenäotegelased tulevad koos haldjaga nn pärismaailma, kus saab neile laulu laulda.

Kui alguses tunduski kaelkirjaku, lõvi ja ahvipoiste sissetoomine kodukootud kadakalõhnalise haldja juurde kuidagi rebitud, siis fantaasia-rännuna polnud sellel ju viga. Kadakahaldja-kuuldemängu üks idee ja tekstide autor Katrin Karu Lustjala mängumaalt ütles, et tegelikult olidki need võõramaaloomad etenduses seepärast, et lastel oleks huvitavam.

Lustjala rahvas oli küsinud paljude väikeste laste käest, et kes neile loomadest enim meeldivad, ja konkurentsitu liider oli kaelkirjak. Hiljem tulid lõvi, aga kindlasti lakaga, ja ahvipoisid. Tiiger kui samuti suur kaslane ei olnud populaarne ja elevant ei tulnud üldse pähe.

Kuuldemängus mõjusid omamoodi kummastavalt ehedat saaremaist keelt rääkivad ahvipärdikud ja kange kamandaja kadakapikk. Ellen Teemuse sisseräägitud nähtamatul kadakahaldjal oli soe hääl, kuidagi emalik. Kui eesti oma haldjad on eelkõige kohakaitsevaimud, siis Teemuse Lustjala kadakahaldjas on nagu muinasjuttudest tuntud võõrasema, aga hea. Selline saarlaste asi. Kadakalõhnaline, emalik ja kahes reaalsuses ennast kodus tundev haldjas, kes tegeleb jõulukinkide pakkimisega.

Katrin Karu mainis ka, et Lustjala on tänulik kõigile Saaremaa firmadele, kes seda ettevõtmist toetanud.

Esimest korda kanti “Kadakahaldja unenägu” ette 10. detsembril Lustjala mängumaa 1. sünnipäeval ja 25. detsembril on kuuldemäng eetris Kadi raadios. Plaadi saab osta Lustjala mängumaalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)