Repliik: Angla tuulikute maine ohus! (5)

Repliik: Angla tuulikute maine ohus!

 

Reaalsuses lagunevate tuulikute ja maitsetute plastmassist lillepottide ning plastmööbliga palistatud vaade on ilustatuna kuulsaks saanud põhiliselt viinareklaamide kaudu.

Üle-eestiliselt tuntud muinsuskaitse objekt Angla tuulingumägi, ainus säilinud tuulikute kompleksiga tuulikumägi Eestis, võib nüüd saada järgnevaks 25 aastaks Tallinna suveniiri- ja hilbupoodide näo.

Leisi valla Angla tuulikumäe kasutuslepingusse andmise konkursil oli vaid kaks osalejat. Leisi vallavalitsus hindas põhiliselt enampakkumise rendihindasid, muinsuskaitsealuse objekti kultuuriline väärtustamine omas vähest tähtsust.

Angla tuulikumäe tulevikuvisioonis Saaremaa põllumajanduse ja karjakasvatuse ajalugu kajastavat väljapanekut, vanade viljasortide näidispeenraid ja põliste koduloomade eksponeerimist taotlenud Alver Sagur esitas Leisi vallale protesti konkursi läbiviimisel ilmselt rikutud reeglite vastu.

Eile konkursi võitnu on aga Leisi vallasekretäri, kes võis lähedalseisva ametnikuna teada konkurendi pakutud enampakkumise summat, lähedane sugulane. Enampakkumise võitnu pakutud rendihind on majanduslikult ebareaalne, arvestades Angla tuulikumäe krundi suurust ja muinsuskaitsest tingitud piiranguid ning Saaremaa turismihooaja lühidust. Säärase rendihinna tasateenimist võiks saavutada vaid suuremahulise turu- ja laadamajandusega objektil.

Tuulikumäe autentsuse eksponeerimise seisukohalt ei ole see aga kindlasti parim variant.

Tuulikumäe tegevuste ja ideede kultuurilist sobivust nõustanud
Gilleke Kopamees, MTÜ Eesti Maalamba Ühing

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)