Rahvastikuregistrisse saab nüüdsest avaldusi esitada elektroonilisel teel

Siseministeerium ja Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus (RIA) pakuvad kodanikuportaalis www.eesti.ee mitut uut teenust, mis võimaldavad inimestel registreerida oma perekonnasündmusi ja elukohta kiiremini ja mugavamalt internetis.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul läheb riigiga suhtlemine inimese jaoks lihtsamaks – toimingud, milleks varem tuli minna asutusse kohale, saab nüüd teha ID-kaardiga interneti vahendusel.

“Kõige olulisem on, et elukoha registreerimiseks, mis on kohustuslik teha 30 päeva jooksul pärast elukoha vahetamist, saab nüüd avalduse esitada e-teenusena kodunt lahkumata,” ütles Pungas ja lisas, et elukohateate saab esitada enda ja oma alaealiste laste või eestkostetavate ning kooselavate täisealiste kohta. Eluruumi omanikul on võimalus taotleda tema korteris või majas mitte-elava isiku rahvastikuregistrisse kantud aadressi muutmist.

Portaali kaudu on inimesel võimalik tellida tema kohta koostatud ja paberarhiivis oleva sünniakti, abieluakti või abielulahutusakti sisestamist rahvastikuregistrisse. Dokumendi sisestamise järel tekivad rahvastikuregistrisse andmed vanemate, laste ja abikaasade kohta. Tellida saab ka riigilõivuga maksustatava kordustunnistuse väljaandmist.

Kodanikuportaali kaudu saab esitada avalduse ka oma vastsündinud lapse sünni registreerimiseks. Teenust saavad esialgu kasutada need, kelle lapsed on sündinud erahaiglas Fertilitas või Ida-Tallinna keskhaiglas, ning vanemad peavad olema abielus. Seejärel koostab ema elukohajärgne perekonnaseisuasutus sünniakti ja väljastab sünnitunnistuse.

Lisateenusena on võimalik kontrollida, kas lapsele vanemate poolt mõeldud nimi vastab nimeseadusele. “Selleks tuleb vaid soovitav nimi päringusse sisestada, mille järel saadakse perekonnaseisuametnikult vastus,” selgitas Enel Pungas.

Lisaks saab igaüks teha päringuid oma lähisugulussuhete kohta, vaadata oma andmeid ja dokumente rahvastikuregistris. Eraldi päringuga saab uurida, kui palju on Eestis sama nimega inimesi. Samuti on selles veebikeskkonnas võimalik teada anda veast oma andmetes.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)