Advendiaeg Orissaares

Juba detsembri esimene nädal tõi meie rahvale hinge meeldiva rahutuse, sest on jõuluaeg kätte jõudmas.

Jõulukuu neljandal kuupäeval mängis kohvikus Soneburg saksofoni ja rääkis mõnusat reisijuttu Villu Veski. Ruum pani omad piirangud ja inimesi sai osa võtta vaid kolmekümne ringis, kuid Villut näeb ja kuuleb Orissaares kindlasti jälle. Väga emotsiooniderikas õhtu oli.

7. detsembril süütasime suurel alevikuusel värvilised tuled. Esimese tule süütamise õiguse sai kuuse kinkija Salu Sass – nii teda meie oma rahvas tunneb ja teab. Esinemisjärje said kordamööda lasteaed, internaatkool ja gümnaasium. Vallavalitsuse päkapikud jagasid kommi, jõuluvana andis edasi jõulutervitused ja jagas igale soovijale, kellel küünal ühes, kaasa küünlatule.

Osa rahvast läks pärast edasi kultuurimajja, kus Saaremaa Kodukant pidas oma 5. sünnipäeva. Saalitäis rahvast nautis koosolemist ja meie eeskava, kohal olid ka raadio ja televisioon ning lahkujate nägudelt võis näha, et pidu läks igati korda.

Üks selle advendiaja põhiüritusi saabus reedel, kuu 14. päeval, kui kultuurimaja ette sõitis jõulubuss, võttis peale nii noori kui vanu tantsu- ja laulupäkapikke ning vuras Orissaare valla küladesse. Proovid selleks olid käinud juba pea paar kuud, kuidas asi laabub, oli osalistele endalegi veel teadmata.

Aga olime igas külas kõige oodatumad külalised, keda võeti vastu küll ahjusooja kringli, küll väikese soojendusnapsiga, kommidest ja mandariinidest rääkimata. Külavanematel olid vist käed viimastel päevadel tööd täis olnud, sest tuled särasid kuuskedel ja kadakatel.

Esinejad – tantsu- ja laulukollektiiv Ehaviir, laste folkloorirühm Viirelind, juhendajad Anne Keerd,Vaike Veliste, Mihkel Mereäär pilliga –, suured, suured tänud teile külarahva poolt. Loodetavasti saab projekti “Jõulurõõmu küladesse” raames toimunud sõit uueks traditsiooniks.

Teine oodatud sündmus nii lauljatele kui koorilaulusõpradele oli pühapäevane kooride jõulukontsert kultuurimajas. See toimus kontserdisarja “Kutse sünnipäevale” raames, sealt ka ilusad kavakaaned ja kuulutused. Saalitäis kuulajaid nautis väga südamlikku ja meeldejäävat kontserti.

Laulsid koorid ja solistid selle aasta Saaremaa Kultuuripärli Anne Kannu juhatusel, klaveril saatis Kairit Levit. Kontserdi esimest poolt juhtis Aarne Põlluäär ja teist Urmo Saks, kes pani saalitäie rahvast üheskoos laulma nii kiriklikke kui ilmalikke jõululaule. Järgnes muljete vahetamine teelauas.

Aastavahetuse ilutulestiku süütame Orissaares kell 00.15, pärast seda on kultuurimaja avatud hommikuni ning tantsida saab diskorite Taavi ja Hannese muusikavaliku saatel.

Anu Viljaste, Orissaare kultuurimajast

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)