Lustjala mängumaa tähistas oma esimest sünnipäeva esietendusega

Lustjala mängumaa tähistas oma esimest sünnipäeva esietendusega

 

Esmaspäeval tähistas Lustjala mängumaa oma esimest sünnipäeva jõuluetendusega “Kadakahaldja jõuluunenägu”.

Kuuldemängu-etenduse idee ja teksti autor on Lustjala mängumaa väsimatu ja energiline perenaine Katrin Karu, kel pidevalt uusi ideid ja mõtteid ning otsiva vaimuga naine on Kuressaares leidnud ka toetajaid ja kaasaaitajaid.

Nii tõid Kadi raadios lindistatud samanimelise kuuldemängu lavale Kuressaare gümnaasiumi huvikooli Inspira teatristuudio Ellen Teemuse juhendamisel ning Tiiu Haaviku käe all harjutavad Gymnastica väikesed võimlejad. “Kadakapikukeste laulu” laulsid Kuressaare vanalinna kooli solistid Hanna Aksalu, Maria-Vera Pšenitšnaja ja Johanna Rasu (juhendaja Malle Veske).

“See on ebatraditsiooniline jõuluetendus,” märkis Katrin Karu, kuna kuuldemängu jõudmisel CD-le saavad kõik lapsed seda ka ise läbi mängida.

Etendus on ehe ja omamaine, sest kes muu, kui Kadakahaldjas, kes elab Saaremaal kadakate keskel, peaks olema väikeste saarlaste jõulumuinasjutus.

Kadakahaldja kohaloleku muide tunneb alati ära kadakalõhna järgi, kuid vahetevahel võib teda ka kuulda lastega rääkimas. Kadakahaldjal on suur võlujõud – ta suudab ravida külmetusi ja teisigi hädasid –, ent jõulueelsel ajal on temalgi palju tööd, sest tuleb pakkida koos oma abiväega, kadakapikukestega, lastele jõulukingitusi ning toimetada need jõuluvana kätte.

Lisaks kadakapikukestele on muinasjutus oma roll ka karvase “lambakraega” lõvil Lakil, “neljal rääkival jalal” ehk kaelkirjakul Giral ning ahvidel Kripsul ja Krapsul.

Lustjala mängumaa jõuluetendust mängitakse vaid ettetellimisel, kuna pooltsada last on väga raske kokku saada.
Siiski on “Kadakahaldja jõuluunenägu” vaid üks paljudest tegemistest, millega Lustjala toimekas rahvas on mängumaa esimesel aastal hakkama saanud.

Kui tavaliselt ei ole aastasel lapsel saavutusi ette näidata veel kuigi palju, siis Lustjalas on midagi toimunud lausa igas kuus. Lisaks igapäevastele mängumaa-toimetamistele (mängumaal on peetud kümneid laste sünnipäevi ja seal on lapsed saanud käia ka niisama lustimas ja mängimas) on mängumaad külastanud kinobuss, toimunud on jalgrattapäev koos Lõvi Leoga, valmis on saanud esimene puuteraamat pimedatele ja vaegnägijatele lastele.

Loomulikult on Lustjalal ka oma “leivanumber” – koostöös Eesti võimlemisliiduga on korraldatud batuudihüpete koolitust ning hüppamisrõõmu on pakutud nii lastekaitsepäeval, Kuressaare linna sünnipäeval kui ka merepäevadel. Kõiki neid tegemisi on lapsed rõõmuga ja hästi vastu võtnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)