Juhan Kivirähki murranguline artikkel sündis Kuressaares (2)

Juhan Kivirähki murranguline artikkel sündis Kuressaares

 

Eesti Ajalehtede Liidu pressisõbra tiitliga pärjatud sotsioloog Juhan Kivirähk (pildil) kirjutas oma aprillirahutusi käsitleva ja palju vaidlusi tekitanud artikli Kuressaares puhates.

Vahetult pärast aprillirahutusi 30. aprillil Eesti Päevalehes ilmunud artikli “Uue kolmikliidu verine algus”, kirjutas Juhan Kivirähk Grand Rose spaas nädalalõppu veetes.

“Olin nädalavahetusel Grand Roses ja seal ma ta kirjutasin, öö otsa vaatasin televiisorit ja kirjutasin,” ütles Juhan Kivirähk Oma Saarele. “Pärast esimest rahutuste ööd käisin esinemas riigikaitse kursustel ja sõitsin sealt Saaremaale.”

Juhan Kivirähk ütles, et valitsuse tegevust kritiseerides oli ta arvestanud, et selle eest keegi väga paitama ei hakka. “Internetikommentaare pole lihtsalt mõtet lugeda, aga ma arvan, et väljapoolt paistis see surve hullem,” lausus Kivirähk, kelle sõnul sai ta palju toetavaid sõnu oma kolleegidelt. “Aga loomulikult see kevad võrreldes muude aegadega väga rahulik aeg ei olnud.”

Tuttavate inimeste hukkamõistvad reaktsioonid artiklile Kivirähki ei üllatanud. “Poliitikud on ikka poliitikud ja nende ülesanne oli kaitsta tehtud otsust. Mõnes mõttes on ju poliitikud sellised kahepalgelised: kui Igor Gräzin riigikogu saalis nõudis mu mahavõtmist, siis järgmine päev ta helistas ja ütles, et ega ta tegelikult seda üldse nii ei mõelnud,” tõi Kivirähk näite.

Mõistvalt suhtus marurahvuslaste ja valitsusmeelsete hulgas palju paksu verd tekitanud artiklisse ka kirjanikust vend Andrus Kivirähk. “Me vennaga saame väga hästi läbi ja tema suhtumine äärmuslikku rahvuslusse on olnud kogu aeg üsna irooniline,” lausus Juhan Kivirähk. “Kindlasti ta kõiki seisukohti ei jaga, aga ta on sama põhimõtteline demokraat kui mina ja teab, et igaühel on õigus kirjutada seda, mida ta arvab.”

Juhan Kivirähk tunnistati pressisõbraks, kuna ta oli valmis avalikult arutlema ajalehes, kas valitsus käitus aprillirahutuste ajal õigesti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)