Juhtkiri: Hoolimisega koolivägivalla vastu

Juhtkiri: Hoolimisega koolivägivalla vastu

 

Vägivald koolis on viimase aja aktuaalsemaid teemasid. Seoses Jokela koolitulistamisega Soomes on Eestiski alanud avalik diskussioon teemal, kas midagi sellist võiks juhtuda ka meie koolides.

Ilmselt võib küll. Koolitulistajad on tihtipeale aastaid kaaslaste kiusamise all kannatanud lapsed, keda on ka Eestimaa koolides. Kuidas selliseid kõige hirmsamat ära hoida? Selge ohumärk vanemate jaoks koolivägivallast on see, kui laps tuleb ühel heal päeval koolist sinise silmaga.

Palju raskem aga on märgata mõnitamist ja kiusamist, mille all tihti vaikides kannatatakse. Kui laps ei usalda oma vanemaid ega sõpru, rääkimata koolipsühholoogist, siis võib ainult aimata, mis väikese inimese hinges toimub. Vanematel ei ole tihtipeale aega süveneda laste hingeellu ning mida suurem kool, seda raskem on ka õpetajatel märgata õpilaste omavahelisi suhteid.

Koolivägivald on märk hoolimatusest ning turvatunde puudumisest, mis paneb lapsed otsima tunnustust ning välja elama oma maailmavalu. “Turvaline kodu on see, mis paneb kõigele aluse,” ütleb ka koolivägivalda uuriv Kuressaare ametikooli õpetaja Urmas Lehtsalu tänases lehes.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)