Juhtkiri: Elujõulised ja elujõuetud vallad

Kohalike omavalitsuste investeeringutoetuste kava ehk KOIT-kava toob maakonda miljoneid kroone, mida projektide alusel laiali hakatakse jagama. See on tekitanud terava diskussiooni, milliseid valdu peaks rahajagamisel eelistama.

KOIT-kava raha tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondist. See on omavalitsustele suurepärane võimalus renoveerida ja kohendada-kohandada suuremaid investeeringuid vajavaid ehitisi ning objekte, mille jaoks vallal endal raha ei jätku.

Raha taotlemisega kaasneb loomulikult võistlusmoment. Nii pakkus Kaarma vallavanem Ülo Vevers hiljuti välja, et KOIT-kava rahaga peaks toetama vaid elujõulisi piirkondi. Pole ju mõtet suunata raha sinna, kus elu niikuinii varsti välja sureb.

Meie loodame, et toetuste jagamise otsustamisel ei jää siiski ka vähem elujõulised vallad tähelepanuta. Et ääremaad ei muutuks veel rohkem ääremaaks. Võib-olla oleks just oluline rahasüst see, mis muudaks väikese valla elukeskkonna elamisväärsemaks ning tooks madalseisust välja. Et ka elujõuetud vallad saaks taas elujõuliseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)