Juhtkiri: Ostukohustust ei ole, aga arve on (6)

Juhtkiri: Ostukohustust ei ole, aga arve on

 

Sada tuhat inimest üle Eesti on avastanud oma postikastidest ümbriku, kus sees on valik jõulukaarte ning arve 99 kroonile. “Mina pole midagi tellinud!” on esimene mõte, mis peast läbi käib.

Ega olegi. Käimas on heategevuslik kampaania, mille käigus suu ja jalaga maalivad kunstnikud pakuvad oma maalitud postkaarte müüa. Kaartide saajal on valida, kas maksta 99 krooni ilusti ära, saata kaardipakk tagasi või jätta kaardid nende eest maksmata endale.

Tarbijakaitseseaduse paragrahv 12 ütleb, et kauba või teenuse pakkumine peab toimuma tarbija suhtes ausalt ning nii, et tarbijal oleks selge selle äriline eesmärk. Antud juhul avab inimene oma nimele tulnud ümbriku ja alles siis selgub, et lisaks kaartidele on ümbrikus ka arve. “Kaardid juba käes, kuidas ma siis ei maksa,” mõtleb hästikasvatatud ja kohusetundlik kodanik.

Heategevuslikud kampaaniad saavad olla ka mittepealetükkivad, kus nimene saab eelnevalt kaubaga tutvuda ning seejärel otsustada. Antud juhul on küll öeldud, et ostmiskohustust ei ole, kuid rõhutakse inimese südametunnistusele. Ebaõiglaselt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)