Meediakunstnikud kaunistasid Tori abaja valguskujudega (1)

Meediakunstnikud kaunistasid Tori abaja valguskujudega

 

Alates läinud reede õhtust võib Kuresaare jahi-sadama esimese kai peal näha laste joonistuste põhjal valminud valguskujusid.

Näitus koosneb kahekümnest riskigrupi laste joonistuste põhjal tehtud valguskujust. Algne idee pärineb briti kunstnikult Ron Haseldenilt, kes on taolisi üritusi korraldanud mitmel pool Euroopas. Näiteks lasi ta Portugalis tänavalastel joonistada oma perekonda. Haselden pooldab nn grupitööd, ehk teosed laienevad ja omandavad teistmoodi väärtusi järkjärgult: lapsed joonistavad ja siis metallikunstnikud loovad neist joonistustest omakorda teoseid. Ja kui valgustorud juurde lisada, siis saavad neist säärased kujud, nagu võib näha Kuressaare jahisadamas.

Sellist eksperimenti, et valguskujud on keset merd, ei olegi nad varem korraldanud, ütlesid Eesti Meediakunstnike Ühingu poolsed korraldajad ehk Piibe Piirma ja Riin Kranna-Rõõs. Valguse peegeldumine vees annab juurde lisadimensiooni, märkis Piibe Piirma. Riin Kranna-Rõõs lisas, et väga suureks abiks on olnud valguskunstnik Veronika Valk.

Et see näitus toimub just Kuressaares, on paljude asjaolude kokkulangemise tulemus. Peamiselt on “süüdlaseks” Ron Haseldeni projekt, siis Eesti Meediakunstnike Ühingu idee vormida joonistused valguskujudeks ja Kadriorgu panna ning tähtsusetu ei ole ka asjaolu, et Piibe Piirma korraldas metodisti kiriku juubeli puhul Kuressaares näituse ja kohtus Raul Salumäega Saaremaa Muuseumist. Hilisemal suhtlemisel kurtis Piirma Salumäele, et nii ilus näitus neil Kadriorus, kahju teist maha lõhkuda, ja Salumäe andis Piirmale edasi kontaktid, mis viisid näituse transportimisele Kuressaarde.

Kellel huvi ja tahtmist stiliseeritud valguskujusid jahisadamasse vaatama minna, saavad mõningase pildi kultuurikeskusse ülespandud üheksast lastejoonistusest. Lapsed on kujutanud neil oma ideaalperekonda – mõnel on nii ema, isa kui ka lemmikloom, teisel auto ja päike, kolmandal aga sõbrad. Kujud püsivad jahisadamas vähemalt kaks nädalat alates ülespanemise hetkest.

Projektiga saab lähemalt tutvuda leheküljel http://www.martu.org/FAMILY/

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)