Mati Kaal: suur loomapark Saaremaal on ebareaalne unistus (3)

Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu hinnangul on eilses Oma Saares avaldatud Olena Voolu plaanid rajada Saaremaale Kaarma valda suurejooneline looma- ja linnupark ebareaalne unistus.

“Esiteks maksab selle rajamine sadu miljoneid,” põhjendas Kaal ning lisas, et peale selle tuleb kulutada suuri summasid ka loomade edaspidisele ülalpidamisele.

Kaalu sõnul tunneb ta Moskva loomaaia olukorda ning ta kinnitas, et sealt nimetatud loomi (kaelkirjakud, kaamelid, lumeleopardid jt) võimalik saada ei ole.

Moskva loomaaia loomakollektsioonide komplekteerimise ja arvestamise osakonna juhataja Ljubov Kurilovitš ütles Oma Saarele, et nende poole ei ole Eestist keegi ostusooviga pöördunud. Tema sõnul on haruldaste loomaliikide ostu-müügitehingud pealegi rangelt reguleeritud. Kurilovitš selgitas, et Moskva loomaaed on ühinenud loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikide rahvusvahelise kaubanduse kohta käiva konventsiooniga (CITES) ning edastab igasuguse haruldast looma puudutava info vastava liigi koordinaatorile.

Küsimusele, kas Moskva loomaaias võiks olla kehva toitumuse ja tervisega isendeid, vastas Kurilovitš, et võrreldes nõukogude ajaga on loomaaed muutunud paremuse poole, käsil on ulatuslikud rekonstrueerimistööd ning loomaaia töös on tunda linnavõimude toetust.

Mati Kaal ei välistanud võimalikku n-ö musta loomaäri Venemaal, kuid märkis, et kindlasti ei saa seda olla selliste loomade puhul nagu kaelkirjakud ja teised suuremad elajad. “Aga isegi, kui seal saab väiksemaid loomi mustalt osta, siis see ei tähenda, et neid saaks niisama lihtsalt Eestisse tuua,” hindas spetsialist olukorda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)