Sõjaajaloo konverents Saaremaa muuseumis

Reedel korraldab Saaremaa muuseum koostöös Eesti akadeemilise sõjaajaloo seltsiga sõjaajaloo konverentsi, mis keskendub rohkem kui aasta kestnud Saksa okupatsioonile Saaremaal Esimese maailmasõja ajal aluse pannud sündmustele.

Saaremaa muuseumi tegevdirektor Olavi Pesti rääkis, et mõte korraldada konverents “Moonsund 1917–2007” tekkis, suheldes eesti ja läti ajaloolastega. Saaremaal on ju rohkesti I maailmasõja aegseid ajaloomälestisi. Pealegi möödub nüüd üheksakümmend aastat neist sündmustest, mis panid aluse Saksa okupatsioonile Saaremaal, lisas Pesti.

Konverentsil esinevad ettekannetega eesti ajaloolased Hanno Ojala, Mati Õun, Peedu Sammalsoo, Jüri Kotchinev, Urmas Selirand ja Endel Püüa. Lätlastest võtavad sõna sõjandusteadlased Juri Melkonov ja Aivars Petersons.

Ettekanded on järgmistel teemadel: 1917. aasta dessantoperatsiooni statistika, Vene rannakaitsepatareid ja eesti ohvitserid Saaremaal ja Hiiumaal, laevahukud dessantoperatsiooni ajal. Samuti räägitakse unustusse vajunud sõjahaudadest ja sõjamälestiste kaitsest, aga ka Lääne-Eesti saarestiku dessandivastasest kaitsesüsteemist 20. sajandi teisel poolel ja Hiiumaast kui soomustatud sõjalaevast.

Konverents toimub Kuressaare linnuse kapiitlisaalis ja algab reedel kell 12.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)