Veel on seeneaeg

Veel on seeneaeg

 

Lahtine seene-spargli pirukas ja taignas praetud suvikõrvits porgandi beurre blanc’iga.

Seeni (ükskõik milliseid), rohelist sparglit, lehttainast, tsukiinit e suvikõrvitsat, nisujahu, muna, rõõska koort, porgandit, valget veini, šalott-sibulat, soola, valget pipart, tüümiani, võid.

Seened, mis te just parajasti kätte saate, puhastage sodist, eemaldage ussitanud kohad ja tükeldage suuremateks tükkideks. Kasutage poes saadaolevat lehttainast. Kel tahtmist on, võib üritada ka ise teha. Lehttainas rullige 3–4 mm paksusteks ruuduks.

Lõigake ruut pooleks ja määrige esialgu üks pool tainast munakollasega kokku. Nüüd eemaldage määritud tainast ümara u 3-cm väikese vormiga tainaringid, aga tehke seda nii, et saaksite pärast suurema vormiga u 7-cm ringi nende ümber teha.

Kui olete kogu munaga määritud taina ulatuses väikesed ringid vormidega eemaldanud, asetage sellele teine pool tainast nii, et saaksite pärast aukudega poole ülespoole keerata. Kasutage selleks küpsetuspaberit või tainarulli. Kui olete taina suutnud teistpidi keerata, määrige see munakollasega kokku.

Võtke suur 7-cm vorm ja eemaldage kahekordsest tainast nüüd suured ringid nii, et väikese ringi avad täpselt keskele jäävad. Asetage need küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Küpsetage ahjus 200 kraadi juures kuldkollaseks, u 10 min. Peaksite saama ilusad lehttaignakorvikesed.

Peske spargel ja lõigake 2 cm pikkusteks tükkideks. Tükeldage šalott- sibulad ja praadige need võis klaasjaks, koorige porgand ja tükeldage seibideks, lisage sibulale. Kuumutage veel natuke ja lisage juurde valget veini nii palju, et vein kataks poole porgandi kogusest. Keetke, kuni porgand pehme. Purustage porgand nuimikseriga. Suruge porgandimass läbi sõela, et eralduksid võimalikud suuremad tükid. Segage saadud segu hulka vähehaaval võid. Võid vispeldage hulka nii palju, et kaste tuleks ilus sametine ja parajalt vedel.

Tehke koorest, munadest ja jahust paks tainas, maitsestage soola ja valge pipraga. Lõigake suvikõrvits seibideks ja laduge kuivatuspaberile ning riputage väheke soola peale. Soola selleks, et eralduks liigne vesi. Kuivatage köögipaberiga vesi, kastke tsukiinirattad tainasse ja praadige. Kuumutage selitatud võid (Selitatud või saate, kui sulatate võid aeglaselt ja lasete sellel seista, siis näete, kuidas rasv peale eraldub ja muu ebavajalik põhja vajub. Nii saategi puhta või.) Valage pannile natuke seda võid ja siis tükeldatud šalott-sibulad ja tükeldatud seened.

Kuumutage neid, kuni vesi on seentest enam-vähem eraldunud, lisage natuke valget veini, maitsestage soola ja valge pipraga. Asetage taldrikule lehttaignakorvike, pange sinna sisse seene-spargli salatit ja kõrvale tainas praetud tsukiinirattad ja kaste.

Head katsetamist!

Alan Kiil

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 70 korda, sh täna 1)