Arensburgi köögipealik

Arensburgi köögipealik

 

Restorani Arensburg peakokk Andres Jakovlev (27) on Viljandist pärit noormees, kes tuli Saaremaale kokaametit pidama Mora puhkekeskusse. Tuli ja jäi. „Minust on saanud vaata et suurem Saaremaa patrioot kui saarlased ise. Ei kujuta ettegi, et ma kusagil mujal töötaks ja elaks,” ütleb ta ise.

Kokaametit pole Andres ametlikult õppinud. Oli lihtsalt suur huvi. See viis noore mehe kokku populaarse köögimehe Suure Sämmiga. Andres töötas grillmeistrina Oskar LT ja Sämmi ühisprojektis ja sealt sai ta oma esimesed õppetunnid lihatoitude valmistamisel. Andrese sõnul on aga tema suurimaks õpetajaks olnud eluaeg toitlustusega tegelnud ja mitmeid kokaraamatuid kirjutanud Harri Ilves, kelle kutsel ta tegelikult Saaremaale tuligi.

Nüüd on Andres Jakovlev Kuressaare ühe esindusrestorani Arensburg peakokk. „Igal kokal on oma käekiri,” räägib Andres oma tööst. ”Käin väga palju teistes söögikohtades einestamas, hoian silmad lahti, näen, maitsen… Loen raamatuid… Ja nii need ideed tulevad.”

Praegu on Andresel köögis alluvaid 6, suvel rohkem. Kuressaare ametikoolist tulevate kokkade kohta ütleb Andres, et kool – see näitab kätte suuna ja kui inimene tahab kokaks saada, peab ta söögitegemise vastu mitte ainult huvi tundma, vaid seda lausa armastama.

Andres Jakovlev soovitab:

Soe kõrvitsa-peedisalat grillitud kitsejuustuga

Punast peeti, kõrvitsat, küüslauku, kitsejuustu, oliiviõli, punast veini, tüümiani.
 
Toores peet ja kõrvits koorida ja lõigata kangideks. Praadida kuumal pannil oliiviõliga kergelt paar minutit, seejärel lisada veidi punast veini, maitse järgi küüslauku ja hakitud tüümiani. Hautada nii kaua, et peet ja kõrvits jääksid mõnusalt krõmpsud (mitte pehmeks). Maitsestada soola ja pipraga. 
Kitsejuust panna küpsetuspaberiga ahju ja küpsetada kuldpruuniks, u 5 minutit 180 kraadi juures.

Asetada peedi- ja kõrvitsakangid vaheldumisi taldrikule ja peale panna küpsetatud kitsejuust. Lisada võib veel  tüümiani ja pannile hautamisest järele jäänud leent. Kitsejuustu asemel võib kasutada ka fetajuustu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 274 korda, sh täna 1)