Nautses peeti Kihnu–Muhu rahvapidu

Nautses peeti Kihnu–Muhu rahvapidu

 

Läinud laupäeval peeti Muhus Nautse Mihklil maha üks lustlik Kihnu–Muhu simman.

Viis aastat tagasi toimus Muhu saare peal muhulaste ja kihnlaste esimene ühispidu. Muhulaste vahepealse vastukülaskäigu järel sai nüüd, 6. oktoobril Muhus Nautse Mihklil teoks kolmas Kihnu–Muhu rahvapidu.

Seltskonna taidlejatega oli kohale tulnud mõnus kodune tantsubänd, kes ennast Kihnu Kambaks kutsus. Lustlik simman sai ansambli puhkepauside ajal hoogu juurde muhulasest pillimehe Meelis Mereääre lõõtsalugudest. Kohale oli tulnud nii nooremat kui ka vanemat rahvast, uudistama ja jalga keerutama.

Õhkkond oli sõbralik ja sundimatu, silma ei hakanud ühtki liiga purjus inimest. Soovituslik oli tulla rahvariietes. Kihnu naised olid oma triibuseelikutes. Muhulaste seas hakkas silma meeste murumütse ja vattisid (kampsuneid), naistel musti rahvariideseelikuid ja roositud pluuse-sviitreid.

Kihnu-Muhu ühisüritused on ühe mehe omaalgatuslik ettevõtmine. Muhulane Toomas Rohtlaan ütleb, et Muhu saar on väga omalaadse olustiku ja kultuuriga saar. Seesuguseid arhailise hingusega paiku, kus ka inimeste meelsus veel olustikuga ühte kuulub, on mõnes kohas Eestis säilinud. Näiteks ka Kihnus. Ja kuna Muhus on pikka aega vahetud rahvaüritused puudunud, tuli hea mõte selline simman korraldada.

Toomas Rohtlaan on algatanud ka iga-augustikuise Küünikontserdi, mis seal esinevate väärismuusikutega aasta-aastalt aina laialdasemat populaarsust korjab. Toomase peas laagerdab aga veel hulka häid ideid, millest rääkida on ehk veel vara, aga nendest kuulda saab edaspidi kohe kindlasti.

Helen Pihl ja Liis Pallas

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 101 korda, sh täna 1)