Luksusjaht teenis mullu 33 miljonit krooni puhaskasumit (1)

Luksusjaht teenis mullu 33 miljonit krooni puhaskasumit

 

Roomassaare sadamas väikelaevasid tootev AS Luksusjaht teenis mullu 33 miljonit krooni puhaskasumit, mis on ligi 52 protsenti enam kui eelnenud aastal.

Uudisteagentuur BNS teatas AS-i Luksusjaht majandusaasta aruandele tuginedes, et ettevõtte käive kasvas mullu ligi 41 protsenti ehk 97 miljoni kroonini, äritulud kasvasid 60 protsenti, s.o 105 miljoni kroonini. Ligi 87 protsenti käibest teenis Luksusjaht Rootsist, 12 protsenti Soomest ja umbes ühe protsendi Eestist.

Firma taotleb praegu Saaremaa keskkonnateenistuselt uut välisõhu saasteluba, sest plastikjahtide ja -kaatrite tootmise laiendamise tõttu on mürgiste ainete õhkupaiskamine Luksusjahi tootmises aastate jooksul kordades suurenenud ning senine luba ei vasta enam nõuetele.

Keskkonnateenistus loodab, et normidega vastavusse õnnestub ettevõttes tootmine viia kevadeks.

AS-is Luksusjaht ja selle tütarettevõtetes oli mullu keskmiselt 67 töötajat, aasta varem töötas ettevõttes keskmiselt 18 töötajat vähem. Kontserni töötasud moodustasid mullu ligi 10 miljonit krooni, millest Luksusjaht maksis töötasudeks 8,4 miljonit krooni.

Luksusjahil on kaks tütarettevõtet: jahtide ja kaatrite hooldusega tegelev Rootsi firma C. O. Winberg & CO Batvarv ning jahtide ja kaatrite müügiga tegelev samuti Rootsi firma Delta Powerboats, mille Luksusjaht omandas 100 000 Rootsi krooni eest mullu aprilli lõpus.

Tänavu märtsis sai firmal Roomasaares valmis komplekteerimistsehh. Järgmise aasta jaanuaris läheb samas käiku moodsaima tehnoloogiaga tootmishoone võimaldamaks kasutusele võtta keskkonnasõbraliku vaakumtehnoloogia.

„Uues hoones saame kõikide suuremate detailide valmistamise, nagu kered, tekid ja vaheseinad, sajaprotsendiliselt vaakumtehnoloogiale üle viia,“ rääkis Oma Saarele Luksusjahi tegevjuht Andres Toom.
Seni on saarlastest laevameistrite ehitatud jahid ja kaatrid läinud peaaegu täies mahus ekspordiks.

Luksusjahi uudistoodanguks on suured 40 jala (ligi 13 meetri) pikkused merekaatrid. Praegu on tegemisel seitsmes ja kaheksas kaater. Väiksemaid kaatreid on samuti valmistatud.

Erilist tööjõupuudust firmas ei tunta. Andres Toomi sõnul on neile tööle tulekuks isegi väike konkurss.

Toodangu turustamine on läinud häireteta. Tegevjuhi sõnul hakkab Luksusjaht edaspidi enam tähelepanu pöörama ka siseturule.
Firma omanikuks ja kontserni juhiks on Lennart Alpstål.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 171 korda, sh täna 1)